Kerstvakantie? Eten doe je tijdens de vele feestdiners al genoeg, dus ga even frisse lucht happen. Deze smaakmakende uitjes zijn kidsproof. Waarschuwing vooraf: je krijgt er misschien wel trek van…

Chocolate Nation: Antwerpen is dichterbij dan je denkt en was natuurlijk altijd al een walhalla voor liefhebbers van bonbons – excuus, pralines. Leonidas, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Dominique Persoone… Alle chocolatiers zijn in de Vlaamse stad vertegenwoordigd. Sinds 2019 staat hier bovendien het grootste Belgische chocolademuseum, Chocolate Nation. Een ‘belevingsmuseum om je vingers bij af te likken’. Je ziet en hoort er hoe chocolade wordt verbouwd en verwerkt, er zijn live demonstraties van de prijswinnende in house chocolatiers en je mag vooral ook proeven! Willie Wonka in real life, je mist alleen de Oempaloempa’s.

Toch in Antwerpen? Bezoek vooral ook The Chocolate Line van de revolutionaire Dominique Persoone.

Lisser Art Museum: een museum dat geheel gevuld is met kunst die gaat over eten – dat is het LAM. In Lisse richtte de Vandenbroek Foundation vlakbij de Keukenhof een prachtig modern gebouw in met schilderijen, sculpturen, installaties en andere kunstwerken voor jong en oud die allemaal gaan over onze voeding. Je kaartje koop je vooraf online, informatie vind je in een app op je telefoon en na 45 minuten ben je een bijzondere ervaring rijker. De suppoosten stellen je prikkelende vragen en weten je van alles te vertellen over wat je ziet. Erna kun je gaan uitwaaien op het strand.

Gruwelijk Lekker: sinds begin dit jaar staat het Openluchtmuseum in Arnhem in het thema ‘Gruwelijk lekker’. Daarbij hoort een tentoonstelling over smaken door de eeuwen heen, waarbij gekeken, geroken en geproefd mag worden. Je beslist zelf: vind je het gruwelijk of lekker? In de kerstvakantie zijn er speciale activiteiten, zoals Duivekaterbroodjes bakken en een ijsbaan.

Veel plezier!

Liever op reis vanuit je luie stoel? Deze boeken zorgen voor instant vakantiegevoel: Lonely Planet Ultieme bestemmingen, De Catalaanse keuken van Emma Warren en Beiroet van Merijn Tol.

Achtergrond: picjumbo.com