Oma’s soep stichting, opgericht in 2017 door Max Kranendijk met hulp van vriend Martijn Canters, is een sympathiek initiatief om studenten en ouderen samen soep te laten koken om hiermee de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Sinds 2019 organiseert Oma’s soep, samen met de verschillende studentenverenigingen in Nederland, soepkookdagen. Overgebleven groenten worden door supermarkten en groenteboeren gedoneerd aan de stichting om voedselverspilling tegen te gaan. De bekers met ‘Oma’s soep’ hebben inmiddels hun weg gevonden naar verschillende supermarkten om de stichting verder te financieren en hopelijk nog meer kookdagen met onze ouderen te kunnen organiseren.

Helaas zorgde de pandemie in 2020 ervoor dat het soep koken tijdelijk niet meer kon plaatsvinden. Snel werden de bekers met soep in een eigen professionele keuken geproduceerd en studenten zorgden ervoor dat de soepbekers met een handgeschreven kaartje toch nog bij de ouderen terecht kwamen. Na aanbellen maakten ze dan op veilige afstand een praatje voor de deur om te kijken of alles goed ging.

Waarschijnlijk gaf deze vreemde tijd de stagiaire Irene Fritschy ook de gelegenheid om dit prachtige boek met vijftig soeprecepten van de oma’s en een paar opa’s te gaan samenstellen. Hopelijk gaat de stichting snel weer samen koken met de ouderen. Misschien ook een leuk idee voor de wat grotere kleinkinderen. Wat is leuker dan eens soep te gaan koken met je oma en/of opa? Ouderen zijn nu eenmaal niet zo mobiel meer als jongeren en je creëert hiermee een fijne herinnering voor later.

Oma’s soep opent met de recepten voor runder-, kippen-, groente- en visbouillon. Essentieel voor een goede soep is inderdaad de basis. Dan volgen de soeprecepten en behalve de gebruikelijke klassiekers, zoals een tomatensoep van oma Nettie of de Joodse kippensoep van oma Adelheid, krijgen wij ook eigentijdse recepten zoals een vegetarische erwtensoep van oma Grootje, of wat te denken van de siemelemiessoep van oma Carolina. Iets met restjes uit de moestuin. Daar kan geen kant en klaar biologische soepje tegenop.

De recepten zijn allemaal voor 4-6 personen en bevatten alleen maar verse ingrediënten. Ieder recept geeft ons een introductie van de oma of opa en vervolgens een simpele bereidingswijze van de heerlijke soep. Overal staat een bereidingstijd bij. Naast de recepten zijn ook de foto’s in dit boek echte pareltjes en zorgden voor herkenning en gespreksstof met de senioren in mijn omgeving. Naast de soepen die natuurlijk op de voorgrond afgebeeld staan zie ik oude petroleumstelletjes, ouderwetse kruidenrekjes, oude kookboeken en prachtig servies. Met plezier lees ik de geweldige portretten en verhalen van de oma’s en opa’s terwijl het eerste soepje al op het gasfornuis staat. Het boek is een blijvende herinnering om hun verhaal en soeprecept voor de toekomstige generatie te bewaren. Meer van dit soort initiatieven graag!

Meer over de stichting vind je op hun website: https://omassoep.nl/

Oma’s soep | Irene Fritschy
Becht | €19,99
ISBN 9789023016861