Prettig gestoord. Zo zou je Freddy Trathlener – beter bekend als Vjèze Fur – kunnen typeren. Met De Jeugd van Tegenwoordig scoorde hij hits als Watskeburt? en Sterrenstof. Favoriet hier in huis en op vakantie: Get Spanish. Sinds enige tijd maakt Fred op Instagram waanzinnig populaire kookfilmpjes onder de titel #lekkerfred. Nooit gezien? Gewoon even kijken. Meestal staat Freddy in zijn eigen keuken, in gezelschap van de katten, en geeft met verschillende stemmetjes commentaar op zijn culinaire verrichtingen. Ook kookte hij ondertussen samen met grote namen in culiland, zoals Joris Bijdendijk, Ron Blaauw en Cees Holtkamp (‘godver, wat een gave vent is dat’). Dat koken doet hij bij voorkeur in ‘achterlijke outfits’, denk: Versace, Louboutin, Dior.

En nu is er Lekker Fred: een, zoals Matthijs van Nieuwkerk het in DWDD noemde, ‘serieus kookboek’ met ‘veel flauwekul’. Om met dat laatste te beginnen: kleding, styling en tekst, alles is over de top. Freds hysterische outfits matchen geweldig met de uitbundige kunst en kitsch van Museum Van Loon. Ook melig: de verhalen die naar eigen zeggen een mix zijn van fantasie en werkelijkheid en de consequent doorgevoerde taalgrappen. Appellentaart, Sineesige rijst, Pasta met schellepies, Mayomenaise en Indomenesisch. Wie De Jeugd gewend is en/of de kookfilmpjes zag, verwacht niet anders.

Veel flauwekul dus, inderdaad. Maar feit is dat het boek een prima selectie klassiekers bevat zoals een Insalata di pulpo, Eendenborstfilet, Shakshuka en Limoen-meringuetaart. Ook veel familierecepten, zoals Wienerschnitzel van Freds Oostenrijkse vader, de pindasoep van zijn moeder en de Pasta met dingen die niet lijken te kloppen. Die laatste bereidde hij om indruk te maken op zijn vriendin Elza Jo die nu zijn vrouw is en die de foto’s voor het boek maakte. Daarnaast vind je ongewonere gerechten als taco’s met kalfstong, kwartels en Leberknödelsuppe. Overigens met het verzoek om liefst maar eenmaal per twee weken vlees te eten.

Fred kookt niet per se makkelijk, maar zoekt uit hoe je iets op de beste manier kunt maken. Dat doet hij door bijvoorbeeld naar filmpjes van Gordon Ramsay te kijken. De recepten zijn dus inderdaad serieus en prima uitgewerkt. Ben je uitgelachen, dan geeft Freddy je zinvol advies over ingrediënten en bereidingen. Bovendien is hij nieuwsgierig: relatief nieuwe ingrediënten als ‘leipe zeewiertjes’vindt hij interessant, vegan koken ‘spannend’ omdat je iets anders moet doen dan anders. Wel oppassen dat er ‘geen knot op je hoofd groeit’.

Een origineel, geinig en geil boekie. Goed gedaan, Fred.

Lekker Fred: Dit zijn de ingrediënten – Freddy Trathlener – Carrera Culinair – ISBN 9789048847891 – €25,-