Jamie’s nieuwste kookboek draait om samen eten. Dat is dus ook de titel. Toepasselijk want als we iets gemist hebben de afgelopen periode is het wel samen eten met vrienden en familie. Het boek is opgedragen aan de NHS, de Engelse gezondheidszorgorganisatie, en de cruciale beroepen.

Samen eten

Jamie zorgt er voor dat de gastvrouw of gastheer niet eenzaam staat te ploeteren in de keuken terwijl de rest van het gezelschap gezellig aan tafel zit. Zo zijn alle menu’s onderverdeeld in dingen die van tevoren en op de dag zelf kunnen worden voorbereid.
Er staan achttien volledige menu’s in Samen eten. Ze variëren van een tafel voor twee tot een zomerfeest voor twaalf gasten. Meestal bestaan ze uit drie gangen, met uitzondering van bijvoorbeeld de picknick of de taco party . Met sommige gerechten pak je flink uit en andere zijn juist a la minute in elkaar te draaien.

Het hele kookboek is vrolijk vormgegeven, met veel foto’s van de familie Oliver. Dubbele pagina’s brengen het totale menu in beeld. Zo veel mogelijk wordt zelf gemaakt, dus ook voor het flatbread, de olijventapenade en het knoflookbrood vind je het recept. Als binnenkort de herfst echt zijn intrede doet dan is het menu herfsthappen heerlijk. Vooraf een pompoensoep met eekhoorntjesbrood en peer, als hoofdgerecht saucijzenwraps met puree, rodekoolsalade en zoete uiensaus en toe warme chocosurprise.

Zo kom je het hele jaar rond met Samen eten. Wat te denken van een Wimbledon summer pudding of gebraden kip met homemade dukkah? Een frisse sinaasappel-venkelsalade in combinatie met geroosterde vis is ook niet te versmaden. Jamie heeft opvallend veel Engelse gerechten opgenomen.

Hoofdstuk negentien is gewijd aan cocktails. In dat deel vind je een mooie selectie aan drankjes om je etentje iets extra’s te geven of als welkomstdrankje. Ze bevatten allemaal alcohol, dus geen mocktails.

Waar mogelijk geeft Samen eten een alternatief voor het vleesgerecht. En Jamie’s voedingsteam heeft van alle gerechten de voedingswaarde uitgerekend. Die zijn opgenomen in een apart deel met meer voedingskundige tips.

Samen eten is een no-nonsense kookboek om vaak uit te koken voor vrienden of gewoon met het gezin. Kies een volledig menu of mix & match naar eigen inzicht.

Samen eten – Jamie Oliver – uitgever Kosmos – ISBN9789021585260 – €32,50