Meike Krüger werkt als psychotherapeut en als ggz-psycholoog. En ze schreef het kookboek Een tafel vol. Je ziet in gedachten een aantal culinaire wenkbrauwen de lucht ingaan die zich afvragen of iemand die niet in ‘het vak’ zit wel in staat is om een goed kookboek te maken. Het antwoord is volmondig JA. De lovende woorden op de achterkant van het boek van een aantal bekende culinair journalisten en kookboekenmakers spreken al voor zich maar je wilt het natuurlijk allemaal zelf zien.
Meike vertelt in haar voorwoord dat ze de liefde voor eten met de paplepel kreeg ingegoten. Een moeder die opgeleid was als kok en ouders die naast hun werk een biologische boerderij runden. Moeder liet de kinderen veel helpen in de keuken en op zondag werd er voor de hele week gekookt. Iedere dag een driegangenmenu voor het hele gezin.

Meike kookt veel en graag maar zit ook graag aan tafel met haar gasten. Ze breekt een lans voor eten volgens de ‘service à la Française’ zoals die gangbaar was voor 1800. Die manier van eten serveren wil zeggen dat de hele tafel vol komt te staan met schalen en dat iedereen opschept wat hij wil. Geen gangenmenu dus en de kok kan de hele maaltijd aan tafel blijven zitten. Zoals Meike zegt: “ik sta alleen op om het dessert te pakken.”  Ze legt precies uit hoe de planning van zo’n avond in zijn werk gaat. Dat doet ze in een apart hoofdstuk maar ook nog eens tot in detail aan het einde van de hoofdstukken met recepten.

Er zijn vijftien hoofdstukken die elk zo’n acht tot tien recepten bevatten. Let wel op de hoeveelheden want die zijn voor acht tot tien personen. We koken immers voor gasten! Ieder hoofdstuk gaat over een specifiek land. Van China tot Peru en van Sri Lanka tot Thailand en nog veel meer. Meike reist graag en veel en dat zie je in de recepten terug. De man van Meike heeft verstand van wijn dus krijg je er ook nog een wijnadvies bij.

Ieder hoofdstuk begint met een lijst van wat er op tafel komt. Warme en koude gerechten maar ook is er een lijstje met ‘Lekker voor erbij’ en dat zijn vaak kant en klare zaken. En er is een dessert.
Bij ieder gerecht zie je direct of het makkelijk vegetarisch te maken is en je ziet een klokje als het een gerecht is dat je snel kunt bereiden. Dat zijn ook de gerechten die makkelijk in grotere hoeveelheden te maken zijn. Want je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet alles uit de lijst te maken maar wel de porties wat groter te maken. Ben je met minder personen dan is dat een prima optie.

Na de lijst met gerechten volgen de recepten en die zijn voorzien van heerlijke grote smulfoto’s. En daarna volgt de planning die specifiek over dat menu gaat. Je krijgt een opsomming van wat je in de week tevoren kunt doen. En daarna een dag van tevoren, de ochtend van de dag zelf en tenslotte de avond zelf. Want Meike vindt het prima om ook als de gasten er al zijn nog even in de keuken te staan. Ze zit immers de rest van de avond aan tafel. Ook al ben je maar met z’n tweeën of alleen dan nog zul je heel vaak een recept uit Een tafel vol willen maken want alles is even lekker en origineel.

Er is een receptenindex per land en ook een index op ingrediënt. En er zijn pagina’s met de favoriete winkels van Meike maar als je niet in Amsterdam woont dan zul je die wellicht overslaan. Met dit boek in huis krijg je helemaal zin om een avond met vrienden te organiseren. En doordat Meike alles zo gedetailleerd omschrijft wordt dat zeker een succes. Een tafel vol is een kookboek dat smaakt naar meer.

Een tafel vol | Meike Krüger
Carrera Culinair | €35,–
ISBN 9789048863532