Kookboek Noodles 101 van Thomas Panterpoes

Link naar Bol

Thomas Drinkenburg volgde een opleiding tot Fashion design & Junior stylist en werd in de coronatijd bekend met zijn TikTok-kanaal. Op dat kanaal is hij Thomas Panterpoes. Koken is altijd al zijn grote hobby geweest en zijn moeder bracht hem de liefde voor de Aziatische keuken bij. In zijn filmpjes zien we die liefde terug. Hij experimenteert ook graag met gerechten en ingrediënten uit andere delen van de wereld. Van koken en filmpjes maken voor zijn TikTok-kanaal heeft hij inmiddels zijn beroep kunnen maken dus het was te verwachten dat er een kookboek zou komen.
Samen met zijn vriend Max heeft Thomas met heel veel plezier het boek Noodles 101 gemaakt.

De recepten zijn veelzijdig en iedereen zal zeker een gerecht vinden waarvan je denkt ‘dat ga ik maken’. Sterker nog, je zult er meerdere aantreffen. In de inleiding worden we wegwijs gemaakt in werkwijzen en ingrediënten maar al snel gaan we over naar het eerste hoofdstuk Noodle soups. Vervolgens gaan we naar Noodle Bowls en Noodle Dinner. Als laatste krijgen we wat bijgerechten en de recepten die op TikTok een groot succes waren. En terecht! Want Noodles 101 komt weliswaar heel speels en kleurig over, mede door de leuke tekeningen, maar het is een uiterst serieus kookboek met echt geweldig fijne recepten.

Thomas Panterpoes deinst er niet voor terug om Aziatische noodles te combineren met zaken als mozzarella en geraspte cheddarkaas. Dan mag er vaak ook nog een scheut room in. Zo maakt hij een spicy carbonara met een zakje instant noodles. Binnen de kortste keren zit je met een kom troostrijk comfortfood aan tafel.
Vaak heb ik bij noodles mijzelf de vraag gesteld: “wat kan er nou nog meer bij om het lekkerder te maken?” Die vraag is voor altijd beantwoord door de recepten van Thomas. De smakelijke foto’s erbij maken het nog aantrekkelijker.

Voor ik het boek had ingezien was ik een beetje sceptisch. Ik dacht, weer zo’n TikTokker die zo nodig een kookboek moet maken. Dat was een hele foute gedachte. Thomas kan serieus goed koken en is heel inventief in het bedenken van recepten. Zijn filmpjes trekken vooral een jong publiek en die zullen ook Noodles 101 omarmen. Zo loodst hij een jongere generatie de keuken in en dat is goed nieuws. Er is gedacht aan de liefhebbers van vegetarisch maar er zijn ook veel vlees- en visrecepten. En allemaal even heerlijk en vooral makkelijk te maken. Hier en daar moet je wat meer kookervaring hebben maar dat krijg je vanzelf als je met de eenvoudige recepten begint.

Ik heb het al eerder een keer gezegd. Er is een leuke jonge generatie die langzaam maar zeker in de schoenen van de oudere culinaire garde gaat staan. En ze doen dat met durf, fantasie en kennis van zaken. Noodles 101 verdient het om een succes te worden. Een aanrader!

Noodles 101 | Thomas Panterpoes
Spectrum | €22,99
ISBN 9789000393442