De lekkerste recepten van Polen tot Oekraïne

Tanja Dusy schrijft al meer dan 20 jaar kookboeken. Er is bijna geen onderwerp te vinden waarover ze geen kookboek gemaakt heeft. Ze reist dan ook over de hele wereld om recepten te verzamelen maar ontwikkelt er ook veel zelf. Met het boek De authentieke Oost-Europese keuken komt ze dicht bij de keuken die ze zich uit haar jeugd herinnert. Een deel van haar familie komt namelijk uit Polen. Deze keer ontdekken we meer dan 70 recepten uit ruim 12 Oost-Europese landen.
Het is een bijzondere keuken want alhoewel ze in alle landen hun eigen recepten hebben overlappen de gerechten elkaar soms wel. Het is een keuken waarin lange en soms zeer koude winters en korte warme zomers een rol spelen. Tanja Dusy heeft een aantal authentieke recepten herschreven zodat ze wat lichter zijn en vooral gebruik maken van goed verkrijgbare ingrediënten.

Zoals we vrijwel altijd zien in een kookboek van Tanja begint ze met een stuk culinaire geschiedenis en wat achtergrondinformatie. Bij vrijwel ieder recept staat een extra tip. Het hele boek is doorspekt van kleurige kleine tekeningen en vooral van hele mooie foto’s. We zien foto’s van zowel de gerechten als sfeerfoto’s uit de landen. Tanja heeft er niet voor gekozen om de recepten per land op te nemen maar ze heeft ze ingedeeld naar het soort gerecht. Zo beginnen we met Kleine hapjes en snacks. Daarna volgen Knoedels, pelmini en meer, Piroshki, blini en meer, Soepen en eenpansgerechten, Met veel groenten, Vis en vlees en als laatste Zoetigheid en gebak.
De gehele index is te zien in het inkijkexemplaar.

Boven ieder recept zien we uit welk land het afkomstig is. De Oost-Europese keuken is een landelijke en stevige keuken. Het zijn landen waar het koud kan zijn en waar hard gewerkt wordt. Bovendien eten de mensen veel uit eigen moestuin of gebruiken ze lokale ingrediënten. Toch krijgen we van Tanja een lijstje met ingrediënten die veel voorkomen in de Oost-Europese keuken en die ze de moeite waard vindt om naar te zoeken in de Poolse of Russische supermarkt. En online natuurlijk. Ook kun je zelf kwark maken die lijkt op de Oost-Europese door de hier verkrijgbare kwark goed uit te laten lekken.

Het eerste recept is een soort taart van haring, bieten, aardappelen en nog veel meer, die in Rusland een kerstklassieker is. Uit Roemenië komt een overheerlijke aubergine-paprikadip. We maken pelmini. Dat zijn kleine deegpakketjes gevuld met vlees die gekookt worden zoals ravioli. De pierogi uit Polen kennen we vast en zeker wel en we krijgen een paar verschillende vullingen. In Rusland heten ze wareniki en daar vult men ze met aardbeien. Er staan een paar heerlijke ovenschotels in die je rustig stevige kost kunt noemen. Veel lichter zijn de soepen zoals mierikswortelsoep met gerookte zalm of de augurkensoep. Uiteraard ontbreekt de Russische boeuf stroganoff niet. Ook heerlijk lijkt de biergoulash uit Tsjechië en de kip met paprika uit Hongarije. En tenslotte mogen  de zoete gerechten er ook zijn.

Het leuke aan de Oost-Europese keuken is het feit dat het een redelijk onbekende keuken is maar tegelijk ook zo herkenbaar en dichtbij. Een kookboek van Tanja Dusy is altijd de moeite waard en ook deze keer heeft ze een heel mooi boek afgeleverd.

De authentieke Oost-Europese keuken | Tanja Dusy
Deltas | €29,92
ISBN 9789044763027