Wie Dan Toombs zegt, zegt The Curry Guy. En wie The Curry Guy zegt, zegt Dan Toombs. Na een aantal boeken die allemaal op een andere manier curry-recepten belichten komt Dan Toombs nu met The Curry Guy BBQ. Volgens Wikipedia is een curry een sausachtig gerecht. Wie al eerder een kookboek van Dan Toombs heeft ingezien weet dat dat voor hem niet geldt. Natuurlijk staan er veel sausachtige curry’s in zijn boeken maar hij ziet het veel breder. Het begrip ‘curry’ heeft voor hem te maken met de specerijen die gebruikt worden. Die bepalen voor hem of een gerecht een curry is of niet.

Zoals ook in de eerdere boeken begint The Curry Guy BBQ met een inleiding waarin we veel informatie en uitleg aantreffen. Onder andere over de manier van BBQ-en. Wie vaker achter de BBQ staat zal het wel herkennen maar toch is de inleiding belangrijk om te lezen. En het zijn maar twaalf pagina’s dus zo’n opgave is het niet.
Dan Toombs is geen kok van de kleine verfijnde hapjes. Hij is van het grovere geschut. Geen speenvarkens of dergelijke grote stukken vlees maar hier en daar kom je wel een hele kip of een hele lamsbout tegen. En de spiesjes en andere kleinere gerechten weet hij toch stoer te maken door ze op dikke metalen pennen te rijgen bijvoorbeeld.

Het zijn allemaal van die gerechten waar je geen kleine liflafjes omheen legt. Je eet bij voorkeur met je handen en kluiven mag. Nu zou je denken dat recepten op een BBQ allemaal gegrilde vlees-, vis- en groentegerechten zijn. Niet bij Dan Toombs. Hij zet met het grootste gemak ook een stoofpan of wok op de BBQ om op die manier te koken. Hij deinst er zelfs niet voor terug om een pan met olie op de BBQ te zetten om op die wijze te frituren. Zijn idee van wat BBQ-en is, is dus nogal breed.
En je snapt dat op die manier alles mogelijk is. Toch ligt het accent wel op grillen van vlees, vis en groente.

We zien in de zes hoofdstukken (zie inkijkexemplaar) weer de heerlijkste recepten. Het is zo gevarieerd als maar mogelijk is. Van Afghaanse kipspiesjes tot naanbrood met een curryvulling. Van gevulde aardappels tandoori tot grote garnalen met kokos en mango. Heerlijk lijkt mij ook de gegrilde zoete aardappel met avocadochutney. We zien vis, vlees en groente met een kleine hoofdrol voor vlees. Als laatste hoofdstuk gaan we los op een aantal heerlijke sauzen, marinades en specerijenmengsels. Fijn is altijd dat je dergelijke zaken ook bij heel andere gerechten kunt gebruiken. Hier en daar kom je een ingrediënt tegen dat wellicht niet zo heel makkelijk te vinden is. Die zijn echter op de vingers van één hand te tellen.

Voor de fans van Dan Toombs en iedereen die van BBQ-en houdt is The Curry Guy BBQ een aanrader.

The Curry Guy BBQ | Dan Toombs
Good Cook | €23,50
ISBN 9789461432766