Alcoholvrije drankjes voor volwassenen zijn in opkomst. Bier met 0%, mixdrankjes zonder en dus ook de zogenoemde mocktails. Ook op de kaart van de beste cocktailbars van Nederland, zoals Flying Dutchmen en Bar Branie, staan deze cocktails waarin geen druppel sterke drank gaat. Eerder kon je in Limonade en Kefir & kombucha ideeën opdoen voor een alcoholloze longdrink of mixer thuis, nu is er Mocktails van de Amerikaanse  Caroline Hwang. In het boek staan 20 basisrecepten en meer dan 80 cocktails. Op de linker pagina zie je steeds de ingrediënten die in de shaker of blender gaan, heel overzichtelijk; op de rechter het eindresultaat in het glas.

Eerst leer je zelf suikersiroop, vruchtenpurees, kruidenolie en shrubs, een frisdrankbasis van fruit, suiker en azijn, maken. En ook meng je zout, peper en suiker met kruiden om de rand van je glas te versieren. Dan zijn er de recepten voor koude én warme drankjes, die zowel wat bereiding als smaak betreft soms voor beginners en soms voor gevorderden zijn. Je vindt mock-versies van klassiekers als de mojito, moscow mule en negroni en er zijn toegankelijke longdrinks als Matcha powa (met onder meer citroen en matchathee) en Lentebries met aardbeien en tijm. Maar ook zijn er complexere drankjes als de Bloody kimchi (met srirachasaus, gember en gefermenteerde groente) en een Plantaardige drink met zwarte sesam waarvoor je een dadel en sesamzaadjes eerst in water moet laten koken. Niet alles ziet er overigens even feestelijk uit, er zijn nogal wat bruinige brouwsels die ongetwijfeld verrassend smaken, maar die je liever in een vrolijke mok zou willen serveren dan in een transparante coupe.

Als je de basis onder de knie hebt, zijn de bereiding en de ingrediënten niet ingewikkeld. Met bruiswater, thee, vruchtensap en een suiker- of kruidensiroop kom je al snel een eind en vreemder dan dennentakjes en vierkruidenpoeder (het Franse quatre épices) wordt het niet.

De voorgestelde combinaties in het glas maken nieuwsgierig. Zou het mengsel van frambozen-, vlierbloesem- en wittedruivensap dat de naam Champagne à la framboos draagt (en op het omslag prijkt) echt in de buurt komen van die ultieme bubbel? En zou het açaisap in de alcoholvrije sangría het bittere accent van rode wijn kunnen vervangen? Het lijkt me de moeite van het proberen waard. Leuker dan een glas cola is het zeker en de alcohol? Die kunnen we prima missen.

Bekijk op bol.com

Mocktails: verslavend lekkere cocktails zonder alcohol – Caroline Hwang – Kosmos – ISBN 9789021572192 – €17,50