Borreltijd! is een paar keer heen en weer op weg geweest naar mijn huisadres maar uiteindelijk is het DHL gelukt om mijn brievenbus te vinden. Manon Henzen van Eet!verleden en Mariëlla Beukers van Wijnkronieken doken samen in de wereld van hapjes en drankjes uit de historische keuken.

Borreltijd

Het Nederlands kent maar liefst 750 synoniemen voor ‘borrel’. Een borrel werd in de 18e eeuw steeds populairder. Ook tijdens de theevisite bij mevrouw stonden de flessen met likeur en sterke drank al klaar. Kleine zoete en hartige hapjes -door elkaar- waren een teken van elegantie en verfijning. Die hapjes kwamen trouwens niet alleen bij de thee of borrel maar vaak ook aan het begin of eind van een copieus meergangen diner.

Borreltijd! geeft in een tiental combinaties van hapjes en drankjes een doorsnede van wat er in vroeger tijden geserveerd zou kunnen zijn. Voor sommige ingrediënten kun je terecht bij de webwinkel van Eet!verleden. Denk aan staartpeper of verjus. Het boekje is gelardeerd met afbeeldingen van historische schilderijen, tips en historische weetjes.

Er staan vooral veel alcoholische en een paar virgin dranken in. Chocoladewijn bijvoorbeeld dat een combi is van port, chocolade en suiker. Daar doop je een koekje in, uiteraard zelfgemaakt, dat lijkt op een lange vinger. Kweeperensiroop met slubbertjes (pasteitjes met merg, rozijnen en suiker), kaassoesjes en sorbet van verjus zijn zo maar wat voorbeelden uit Borreltijd!.

Ben je geïnteresseerd in onze culinaire historie kijk dan ook eens op Eet!verleden en de online Academie. Hier kun je ook het in eigen beheer uitgegeven boek Borreltijd! aanschaffen. Goede tip van Sint.

Borreltijd! – Mariëlla Beukers en Manon Henzen – uitgave van Eet!verleden – ISBN 9789082780741 – €12,50

[De foto van de sorbet verjus is van Jeroen Savelkouls]