Als je 100 mensen vraagt of zelfgeperste groente- en fruitsapjes gezond zijn dan zegt een meerderheid “ja”. Maar er gaan tegengeluiden op want er zijn ook deskundigen die van mening zijn dat je met fruitsap wel erg veel suiker naar binnen krijgt en dat in zowel groente- als fruitsap uit de sapcentrifuge de vezels ontbreken. De schrijvers van het boek Sapje, die ook eigenaar zijn van het bedrijf met dezelfde naam, leggen duidelijk uit hoe het volgens hen zit. Je kunt beter een groentesapje dan een fruitsapje drinken. Zij maken dan ook groentesappen met soms een klein beetje fruit maar vooral met specerijen, kruiden, wilde planten enzovoort.

Ze leggen ook uit dat zo’n sapje een extra gezondheidsbom is en niet in de plaats komt van de groente en fruit die je volgens de huidige richtlijnen op een dag zou moeten eten. De sticker op het boek zegt overigens precies het tegenovergestelde. In het boek Sapje lezen we alles over de samenstelling van een gezond sapje, de ingrediënten en de soorten juicers die er zijn. Veel informatie dus. Maar vooral ook recepten. Er staan 100 naar de seizoenen ingedeelde recepten in het boek en die zien er allemaal even heerlijk uit. Zoals gezegd, meer groente dan fruit in de sapjes en de recepten zijn verrassend. Bij ieder recept wordt één van de ingrediënten nader besproken.

De namen van de sapjes zijn ook allemaal fantasievol. Zoals Just Sprout (Chinese kool, wortel, sinaasappel, broccolikiemen en meloen) of Rode Duivel (Paarse spruitjes, bloedsinaasappel, rodekool, appel, rode witlof). En wat dacht je van een Verwarmend pompoensapje (pompoen met schil, wortel, appel, gember, rode peper en koekkruiden). Af en toe kom je een groente of vrucht tegen die je wellicht alleen bij een goed gesorteerde natuurwinkel kunt kopen maar die zijn altijd wel te vervangen door iets anders.
Ook wordt er aandacht besteed aan het detoxen. Er staat een uitgebreid plan in waarin wordt beschreven hoe je dat moet aanpakken. Dat zal niet iedereen aanspreken want detoxen  is nog altijd zeer omstreden.

Het boek bevat heel lekkere en anders dan anders recepten met veel extra informatie en mooie foto’s. Wie nog niet zo’n sapliefhebber is zal zijn mening na lezing van dit boek zeker bijstellen en voor de liefhebbers is het een welkome aanvulling op reeds bestaande recepten. Een gezond sapje kan echt bijzonder zijn.

Uitgeverij Carrera Culinair – €19,99 – ISBN 9789048832569

Bekijk op bol.com