Een kerstdiner, nieuwjaarsbuffet of ander feestelijk etentje in aantocht en gasten die geen alcohol drinken? Thee is de oplossing! Thee kan net als wijn de smaak van een gerecht versterken of er een nieuwe dimensie aan toevoegen. Hoe je gerecht en thee op elkaar afstemt, leert Mariëlla Erkens je in Thee, de nuchtere neef van wijn. Mariëlla was werkzaam als chef toen ze thee ontdekte en de opleiding tot theesommelier ging volgen. Haar kennis van eten en thee en vooral van die combinatie bundelde ze in dit boek. Het kwam tot stand met de hulp van donateurs en bekende namen uit kookboekenland als fotograaf Harold Pereira, styliste Nicole de Werk en auteur Karin Luiten.

Hand- én kookboek, noemt Mariëlla het. Naast de meer dan zeventig recepten bevat het namelijk ook alles wat je over thee moet weten en misschien wel méér dan dat. Er zijn aanwijzingen voor het bereiden, het kiezen van de juiste soort bij een gerecht of het koken mét thee. Maar ook behandelt Mariëlla zo ongeveer de gehele smaakleer van Peter Klosse, zijn er crash courses chocolade en kaas en is er een apart hoofdstuk voor het theeschenken in de horeca. Plus: alles over het productieproces, over aminozuren, antioxidanten, cafeïne, en meer…

Wie een easy one stop advies bij een gerecht wil, stoomt meteen door naar hoofdstuk 5 en de uitgebreide proefnotities achterin. Maar liever neem je wat meer tijd en leer je daadwerkelijk zelf thee proeven. Er zijn testjes, tabellen en infographics, maar de basis is eenvoudig. Je hoeft niet meteen dure thee te kopen, met versgekookte Spa Blauw en de juiste trektijd haal je al meer smaak uit je zakje van de super. Soms is goedkope groene thee zelfs de beste optie (bijvoorbeeld bij supermarktchocolade), zolang je maar niet met het zakje gaat slingeren, want dan wordt de thee bitter.

Bij de recepten krijg je steeds drie adviezen: een supermarktthee, een goede middenmoter en een theesoort ‘van adel’. De gerechten zelf mogen er trouwens ook best wezen. Wat dacht je van Vis in Angosturasaus? Erwtenmousse met citroen en munt kan zo op het kerstdiner, inclusief de Gunpowderthee. Er is vlees, vis en vega, er zijn amuses en desserts, in een schijnbaar willekeurige volgorde en soms voor twee en dan weer voor vier of zes personen. Ook de gerechten waarin met thee gekookt wordt, maken nieuwsgierig. Asperges met theeboter, Venkelsalade met een sinaasappel-oolongdressing, Chai-ijs. Is je favoriete wijn sauvignon blanc? Kies dan voor Japanse sencha. Liefhebber van cabernet of tempranillo? Drink dan assam. Bij de meeste desserts blijkt Earl grey een veilige en voordelige keuze.

Onmisbaar voor liefhebbers van thee en een uitstekende handleiding voor wie geen wijn drinkt, maar weleens iets anders wil dan water of sap. Wie slim is, kiest voor zijn feestdiner een gerecht plus thee uit Mariëlla’s boek. Kun je ná de drukke dagen de theorie van het tea & food pairing eens rustig tot je nemen. Op de bank. Met een kopje thee erbij.

Thee: de nuchtere neef van wijn – Mariëlla Erkens – ISBN 9789090322308 – €35,00 (hier te koop)
Foto’s uit het boek: Harold Pereira
Achtergrond: picjumbo.com