Zomerweer = cocktailweer! We gaan naar buiten, zitten op terrasjes, picknicken in het park en drinken daar iets lekkers bij. Het nieuwste deel in de serie Masterclass komt dan ook als geroepen:  Masterclass Cocktails bevat meer dan 80 cocktails van de hand van Tess Posthumus. De sympathiek ogende Tess is een van de tien beste bartenders ter wereld en heeft sinds twee jaar haar eigen cocktailbar in Amsterdam, Flying Dutchmen Cocktails.

In Masterclass geeft ze eerst een gedegen basiscursus cocktails maken met uitleg over ingrediënten, glazen, technieken en tools (haar favoriet: de Mexican elbow-handpers). Na bijna vijftig pagina’s komen we dan toe aan de cocktailrecepten. Van de foto’s alleen al krijg je dorst en de tips en weetjes van Tess maken dat je meteen je shaker wilt pakken.

Naast de bekende klassiekers, zoals een Bloody Mary en Mimosa, staan signature cocktails. De Tessmanian devil bijvoorbeeld: een spannende mix van onder meer gin en kruidenbitters met tabasco en cayennepeper. Het was Tess’ eerste echte signatuurcocktail. My milkshake klinkt weliswaar een stuk onschuldiger maar bevat tequila, en het familiedrankje, vertelt Tess, is een Posthumi Martini, martini gemixt met campari.

Behalve alcoholhoudende cocktails staat er ook een handvol mocktails in dit boek. Dat hadden er gezien de toenemende interesse voor alcoholvrije, volwassen drankjes misschien best meer mogen zijn! Maar wie weet zit daar nog een volgend boek in? Met deze Masterclass leer je in elk geval voor een schappelijke prijs professioneel jiggeren, floaten en strainen en shake je in een handomdraai de lekkerste cocktails.

Dorst gekregen? Hierbij een zomers signatuurrecept.

Weize Collins

voor 1 longdrinkglas

45 ml gin
15 ml citroensap
5 ml ananassiroop*
135 ml weizenbier

– Schenk de gin, het citroensap en de ananassiroop in een shaker tin.
– Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard.
– Vul een longdrinkglas met ijsblokjes.
– Strain de cocktail in het glas.
– Top up met het weizenbier en roer even kort door zodat alle smaken goed mengen.
– Garneer met een ananasschijfje, een ananasblad en steranijs.

(*) Verhit 1 kg kristalsuiker, 500 ml water en 1 ananas in blokjes in een pannetje, maar laat niet koken. Roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen, zeef de siroop en meng er 100 ml vodka door. In de koelkast 3 maanden houdbaar.

Bekijk op bol.com

Masterclass Cocktails – Tess Posthumus – Overamstel Uitgevers – ISBN 9789048852314 – €16,99
Foto omslag: Saskia Lelieveld. Styling: Désiree van Dijk. Styling & foodstyling: Alexandra Schijf.

Ook in deze serie:
Masterclass Cakes – Rutger van den Broek
Masterclass Dips – Ramon Brugman
Masterclass Groente op de BBQ – Julius Jaspers