Ze is pas begin dertig, maar Ixta Belfrage is door Code Hospitality al uitgeroepen tot een van de invloedrijkste vrouwen in de foodindustrie. We kennen Ixta al van haar eerdere samenwerking met Yotam Ottolenghi voor het kookboek Flavour. Ze begon haar carrière bij zijn restaurant NOPI en werd onderdeel van Ottolenghi Test Kitchen. Nu is het tijd voor haar eerste, eigen kookboek: Mezcla. Dit Spaanse woord betekent zoiets als ‘mix’, ‘mengsel’, ‘blenden’ of ‘fusie’.

De moeder van Ixta komt uit Brazilië. Ze bracht haar jeugd door in Italië en een deel van haar familie woonde in Mexico. Daarnaast benoemt ze ook dat haar voormalige baas, Yotam Ottolenghi, invloed heeft op eigenlijk al haar recepten in Mezcla. Ze wordt geïnspireerd door alle landen en keukens en dat is terug te zien. Ingrediënten en bereidingswijzen worden gecombineerd en vormen zo nieuwe, originele gerechten.

Mezcla is opgedeeld in twee delen: doordeweeks en etentjes. In ‘doordeweeks’ zien we snelle recepten. In ‘etentjes’ vind je recepten die een langere bereidingstijd en meer ingrediënten vragen. De twee delen zijn weer opgedeeld in groente, vis en vlees. Er zijn ook desserts opgenomen, ook wel ‘afsluiters’ genoemd. Dit is echter maar een klein deel. Ongeveer zestig procent van de recepten is vegetarisch en veel gerechten zijn mijns inziens ook goed vegetarisch te maken met kleine aanpassingen. Mezcla is dus ook geschikt voor vegetariërs.

We kunnen wel vaststellen dat er de afgelopen jaren sprake was van een heus Ottolenghi-effect, waarbij iedereen aan de aubergines ging. Vele variaties op de aubergine kwamen voorbij, maar kaasaubergines in salsa roja (zie inkijkexemplaar) nog niet. In Mezcla vind je originele recepten en de aubergines in kaassaus zijn hier een goed voorbeeld van. Andere favorieten zijn de bakbanaan-maisbeignets met srirachamayo en de quesadilla’s met drie kazen en habanero-olie. Sommige recepten bevatten een opmerking waarin staat hoe je het gerecht kan aanpassen, bijvoorbeeld als je de originele producten niet kan vinden of als het vega(n) gemaakt kan worden. Een slimme zet, want zo pak je Mezcla er sneller bij en is het aantrekkelijker voor een groter publiek.

De recepten zijn origineel, het boek is inderdaad een mezcla van ingrediënten en bereidingswijzen en er is een goede balans tussen vega(n) en vlees/vis. Mezcla is een leuke manier om meer te weten te komen over de toepassing van producten die wij in Nederland niet zo vaak gebruiken, zoals rode palmolie of cassave. Daarvoor moet je soms uit je comfortzone stappen, maar dit is het boek om dat te gaan doen. Fans van Ottolenghi zullen zich wellicht afvragen of Mezcla nog een aanvulling is in boekenkast. Daar kan volmondig ja op worden gezegd. We zien wel een Ottolenghi sausje over het boek heen, maar het is vooral heel erg Ixta Belfrage die ons kennis laat maken met haar keuken: een combinatie van Italiaans, Mexicaans en Braziliaans.

Mezcla | Ixta Belfrage | €32,99 | Fontaine Uitgevers | ISBN 9789464041873