Wil je weten wat er de afgelopen week in de Masterchef Nederland keuken gebeurde? Lees mee!

Aflevering 11

Er zijn nog zeven kandidaten over en die gaan koken volgens de zeven kleuren van de regenboog. Iedere kandidaat krijgt een kleur toebedeeld en moet dat als inspiratie gebruiken voor een gerecht. Leuk als je rood, geel of oranje hebt, maar wat als je blauw of indigo toebedeeld krijgt… lastig en niet helemaal eerlijk vind ik. Wel een uitdaging en je kunt uitstekend zien wie creatief om kan gaan met dit soort opdrachten. Je krijgt alleen heel erg ‘bedachte’ gerechten waar de kleur soms aan de haren bijgesleept wordt en waar de smaak niet meer voorop staat. Verrassend genoeg doet Frederick – die de kleur blauw had gekregen – het ‘t beste van allemaal. Hij maakte een op blauwe bessen geïnspireerde bombe en die viel in de smaak en zag er ook prachtig uit. Hij mag op de vide toekijken hoe de andere kandidaten een zwart schort aantrekken. Er vindt namelijk weer een eliminatie plaats vanavond. Er worden een aantal smaakmakers en een aantal hoofdingrediënten neergezet en Frederick mag kiezen waar de anderen mee moeten koken. Het wordt venkelzaad en witte asperges. Leuk hoe divers de ideeën zijn. Laura zakt uiteindelijk volledig door het ijs en presenteert iets met platgeslagen garnalen dat er niet erg smakelijk uitzag en dat – aan de gezichten van de juryleden te zien – ook eigenlijk niet te eten was. Exit Laura.

Aflevering 12

We gaan weer in groepjes koken vandaag. In tweetallen moeten ze een nagerecht namaken van de patissier van het restaurant Aan de Poel van jurylid Stefan van Sprang. Het is een prachtig gerecht – met onder andere lavendel als smaakmaker – gepresenteerd in een geblazen suikerbal. Echt een plaatje! De winnaars krijgen een voordeel voor de volgende opdracht. Vooral het blazen van de suikerballen is nogal een uitdaging, want dat doe je niet elke dag thuis. Wel leuk om een keertje mee te klooien. Stella en Robert winnen deze opdracht en dan volgt er een verassing: eliminatie! De winnaars hoeven hieraan niet mee te doen.

De overige vier gaan door in het zwarte schort, met een veiling. Je moet bieden op producten met kooktijd. Hoeveel tijd heb je ervoor over om je favoriete producten te krijgen en wie durft de meeste risico’s te nemen. De één heeft iets meer mazzel en durf dan de ander en dat komt bij de eindresultaten ook goed naar voren. Degene die klassieke smaakcombinaties bij elkaar geshopt hebben op de veilig doen het uiteindelijk het beste. De beproefde smaken die Jan-Willem en Frederick hadden, winnen het van de experimentele combinaties die Ashley en Olivier hadden. Olivier heeft de meeste fouten gemaakt en moet de Masterchef Keuken uiteindelijk verlaten.

Volgende week gaan we verder met 5 kandidaten: Stella, Frederick, Jan-Willem, Ashley en Robert.

Wat vind ik er eigenlijk tot nu toe van … tsja. Ik vind het best vermakelijk en ik zie dat er geprobeerd wordt dicht bij de Australische versie te blijven. De opdrachten zijn leuker dan in eerdere seizoenen maar lang niet zo heftig en uitdagend als in de Australische serie en ik mis ook enorm het enthousiasme van de Australische juryleden en kandidaten. Het lijkt allemaal erg ingestudeerd en weinig spontaan. Maar goed, het is pas het eerste seizoen in deze samenstelling, dus wie weet groeit het nog een beetje door. Laat je hieronder weten wat jij er tot nu toe van vindt?