Jonah Freud, kookboekauteur, culinair journalist en kookboekhandelaar, schreef het kookboek Memmisj. Een kookboek over de Joodse wereldkeuken. En dan graag de nadruk op “wereld”. Het gekke is dat Google spreekt over De Joodse keuken van Jonah Freud. En ook Bol.com heeft dat zo overgenomen. Nee, het is wereldkeuken. En dat is een groot verschil want juist het feit dat de recepten van over de hele wereld komen maakt het boek zo aantrekkelijk.
Even beginnen bij het begin. In het voorwoord lezen we meer over Jonah en de Joodse keuken. Ze komt uit een familie waar altijd alles om eten draaide. Ze vertelt er uitgebreid over en ook over de reden dat ze Memmisj geschreven heeft. We lezen over de Joodse spijswetten en over de Joodse feestdagen.

Jonah heeft zich uitgebreid verdiept in de Joodse wereldkeuken zoals Claudia Roden dat al eerder deed in haar boek De Joodse keuken. En hoewel ze veel contact heeft gehad met Claudia Roden over Memmisj kan ik je vertellen dat de twee boeken absoluut niet op elkaar lijken. Memmisj zou je een moderne aanvulling op het boek van Claudia Roden kunnen noemen. Uit die laatste kook ik eigenlijk nooit. Dat zal bij Memmisj absoluut wel het geval zijn. Er zijn zes hoofdstukken ingedeeld als volgt: Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Ieder hoofdstuk begint met een uitgebreide inleiding en daarna gaan we koken.

Bij het eerste hoofdstuk dacht ik ‘dit zijn de lekkerste recepten in het boek’. Maar bij het volgende hoofdstuk dacht ik dat weer. En weer. Zoals je kunt verwachten zijn de recepten in ieder hoofdstuk steeds weer heel anders. Je kunt aan alle recepten zien dat Jonah heel graag en goed kookt en dol is op lekker eten. En alhoewel je in een aantal hoofdstukken een recept voor kippensoep tegenkomt lijken die geen van alle op elkaar. Werkelijk alle recepten zijn goed te maken. Zelfs de beginnende kok zal ermee uit de voeten kunnen. Er is een receptenindex op alfabetische volgorde en een index op hoofdstuk. Zo kun je altijd ieder recept snel terugvinden.

Hier en daar zien we een recept dat bekend voorkomt. Zoals Kugel met peren of Kippensoep met matseballen. Maar het overgrote deel zal voor menigeen nieuw zijn. Zoals de Griekse auberginepasteitjes en de Gehakte lever. Ook Meatloaf met gekaramelliseerde uien is een toprecept. In het hoofdstuk Afrika zien we een heerlijke Aubergine-kokosstoof en een Visbobotie.
Het is echt smullen geblazen. Ook het Aziatische deel doet je vast watertanden. Uit Oceanië maken we Kingfish met citroengras en tijm of Amandel-walnootcake met gembersiroop. Jonah is een fan van Donna Hay en door haar is de belangstelling voor de keukens van Nieuw-Zeeland en Australië gewekt.

Jonah Freud heeft met Memmisj een erg fijn en goed bruikbaar kookboek afgeleverd dat heel vaak uit de kast gehaald zal worden om uit te koken. Aanrader!

Memmisj | Jonah Freud
Carrera Culinair | €35,–
ISBN 9789048861804