¡SaborSabor! van Sandra AlvarezDe schrijfster van het boek ¡SaborSabor! is Sandra Alvarez en wellicht ken je haar nog van het programma Masterchef Holland uit 2015. Ze is behalve moeder ook docent Spaans en een gepassioneerde hobbykok met een voorliefde voor de Spaanse keuken. Ze is voor de helft Spaans en voor een deel Chinees. De zomers in haar jeugd werden vaak doorgebracht bij familie in Spanje en ook nu leeft ze met haar gezin afwisselend in Nederland en op Ibiza.

Sandra heeft in het boek ¡SaborSabor! de Spaanse keuken een moderne twist gegeven. De klassieke en eigentijdse recepten zijn vernieuwend en leggen meer de nadruk op groenten.  De eerste indruk als je door het boek bladert is een sfeer van kleur, geur, frisheid, licht en zon. Sandra weet gerechten ook prachtig op te maken. De foto’s spreken voor zich en laten soms ware kunststukjes zien. En toch zijn het allemaal gerechten die binnen ieders bereik liggen. Zowel wat budget als wat kookkunsten betreft.

Na een inleiding met o.a. een opsomming van wat je nodig hebt om de gerechten te maken begint het boek uiteraard met Tapas. Als je Spanje zegt dan zeg je Tapas. Mooie en zeer smakelijke Tapas zoals Blaadjes roodlof gevuld met cabrales-walnotencrème. Cabrales is een blauwe kaas en kan vervangen worden door b.v. roquefort. Heerlijk zijn ook de Auberginechips met honing en als je het plateau met Spaanse delicatessen ziet dan loopt het water je in de mond. De Ibiza-pizza met gegrilde groente lijkt wel een eetbaar schilderij net als veel van de overheerlijke salades.

Als gevolg van haar deelname aan Masterchef Holland bevat het boek een keur aan aioli’s. Ze legt in het voorwoord uit hoe dat zit. Van Romige aioli met cognac tot Aioli met sinaasappel en honing. En wat te denken van Aioli met szechuanpeper. Daar komt het Chinese bloed om de hoek kijken. Het boek staat echt vol met heerlijke gerechten zoals Calicische tonijnpastij, Gekarameliseerde prei met romescosaus, Gepaneerde kiprolletjes met saffraanmayonaise en kleine bijgerechten zoals Peterselie-knoflookolie, Paprikajam en Ibéricozout met smokey touch. Ook aan de desserts is gedacht en vanzelfsprekend maken we Churros met pittige chocoladesaus of Botercakejes uit Astorga.

De fotografie door Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman verdient het om apart genoemd te worden. De foto’s van de gerechten en van mensen en streken uit Spanje zijn oogstrelend mooi. Ondanks dat er veel foto’s in het boek staan blijft er voldoende ruimte over voor veel recepten. Heel veel recepten. Allemaal met een wijntip en omlijst door verhalen over de sfeer en manier van leven in Spanje. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com van dit mooie boek.

Bekijk op bol.com

¡SaborSabor! – Sandra Alvarez – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897602 – €24,99