Titi Waber, de chef-kok van Restaurant BLAUW, was niet zo dol op sambal. Te heet voor haar smaak. Ze heeft het later echter wel leren eten en maken en nu is ze er dol op. Sterker nog, ze is een meester in het maken van sambal. Dat mag je gerust zo stellen. Geen wonder dus dat er nu een boek is met 50 van haar sambals. De sambals zijn voorgeproefd door Joël Broekaert en als je zijn voorwoord daarover leest dan loopt het water je in de mond.

Het voordeel van het zelf maken van sambal is dat je de pittigheid ervan kunt bepalen. Want niet iedereen houdt van HOT. Er zijn mensen die het graag iets minder pittig hebben. Of juist het tegenovergestelde. Je krijgt uitgebreid uitleg over de soorten sambal die er zijn en de gebruikte ingrediënten. Daar zul je voor naar een goed gesorteerde toko moeten of kijk anders eens online.
Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten sambal zijn. De sambal die je binnen een dag moet opeten en de sambal die je kunt bewaren. Titi Waber legt het allemaal heel duidelijk uit.

Als je de recepten van Titi ziet dan lijkt het wel of je echt overal sambal van kunt maken. En dat is ook zo. Zij doet het in ieder geval. Er staan hele simpele sambals in zoals sambal tempe en sambal kemiri. Of wat ingewikkelder zoals sambal tempoyak of sambal jengkol minyak daslook. En dan is het nog niet eens zozeer de bereidingswijze die ingewikkeld is maar het feit dat de gebruikte ingrediënten niet makkelijk verkrijgbaar zijn. Het zelf maken van een sambal  zal iedereen wel lukken. Het is ook een kwestie van simpel beginnen en vandaar steeds een stap verder gaan. Soms is de lijst met ingrediënten heel kort en soms heel lang. Voor sambal rempah heb je 19 ingrediënten nodig. Maar wie regelmatig Aziatisch kookt heeft het allemaal vast en zeker in huis. De meeste sambals zijn met 5 of 6 ingrediënten te maken. In het inkijkexemplaar kun je de index zien en een behoorlijk aantal recepten.

De receptuur is duidelijk en de foto’s watertandend mooi. De liefhebbers van sambal en de Aziatische keuken zullen dit fijne boek van Titi Waber vast snel aanschaffen.

Sambal | Titi Waber
Terra | €23,99
ISBN 9789089898470
Fotografie: Sarah Distel