De vegan slager heeft een cover die direct opvalt in de boekhandel. Hij is lichtroze, heeft illustraties van groenten met daarin namen van vlees en heeft een titel die tegenstrijdig is. Dat wekt interesse. Zacchary Bird is een Australische chef-kok en receptontwikkelaar die inmiddels zijn derde vegan kookboek uitbrengt. De vegan slager moet gelden als hét handboek voor plantaardige vleesvervangers.

Zelf eet ik vegetarisch en heel soms komt er een stukje vleesvervanger op tafel. Idealiter doe ik dat niet, want we weten allemaal dat vleesvervangers uit de supermarkt vol zitten met te veel zout en andere toevoegingen. Tijd om zelf aan de slag te gaan dus.

De vegan slager is een mooi, overzichtelijk kookboek om je de basisprincipes van vegan vleesvervangers te leren. Het kan wat overweldigend zijn als je ziet wat er allemaal mogelijk is met plantaardige ingrediënten. Helemaal als je nog niet zo bekend bent met dit type koken. We moeten daarvoor soms wel een tripje naar de Aziatische toko maken, want bananenbloesem, konjak en MSG liggen niet in de dagelijkse supermarkt. Het kost dus even wat moeite om alle producten te verzamelen voor je aan de slag kunt, maar daarna geeft Zacchary duidelijke stap-voor-stap instructies hoe je plantaardige kip, schnitzels en vissticks kunt maken. In het boek vind je eigenlijk alle klassieke vlees- en visgerechten die je kunt bedenken, maar dan op een plantaardige manier.

Het fijne aan dit boek is dat je niet enkel basisrecepten krijgt om plantaardige vleesvervangers te maken, maar je leert ook gerechten te maken waarin je je zelfgemaakte creaties kunt gebruiken. Denk aan een Turkse gözleme (een hartige gevulde pannenkoek), een simpele spaghetti bolognese of een hartige vispastei. Een pluspunt dus, zodat je op die manier nog meer inspiratie krijgt voor een volledige vegan maaltijd.

Helaas kost het maken van al die plantaardige vleesvervangers wel veel tijd, want om tot een juiste structuur en smaak te komen is het vooral van belang om het te laten rusten. Geduld is dus een schone zaak. Gelukkig is Zacchary ook realistisch en schrijft hij dat je veel gerechten in zijn boek ook kunt vervangen door een vleesvervanger uit de supermarkt.

Als je nog niet erg bekend bent met het zelf maken van veganistische vleesvervangers, dan is De vegan slager een perfect kookboek om je alle ins en outs te leren. Het boek is volledig, overzichtelijk en in een vrolijke toon geschreven. Het is duidelijk dat Zacchary kennis van zaken heeft en hij kan dit goed overbrengen aan zijn lezer. Een aanrader dus.

Online kun je alvast een kijkje nemen in het inkijkexemplaar om een idee te krijgen van het boek.

De vegan slager | Zacchary Bird | €32,50 | Good Cook | ISBN 9789461432834