Intro
Glutenvrij eten is een trend. Aan de ene kant is dat fijn omdat er daardoor een veel groter assortiment aan klant en klare glutenvrije producten beschikbaar is. Maar er is ook een groep die glutenvrij moet eten vanwege coeliakie. Die mensen worden ziek van een kruimeltje gluten. Zo ook de dochter van Fatima. Al gauw besloot ze zelf te gaan bakken met pure (volkoren) meelsoorten die geschikt zijn. Na uitgebreid testen en zoeken naar de juiste balans ontstonden succesvolle voedzame broodrecepten. En die vind je terug in Glutenvrij brood.
Coeliakie
Fatima begint met een uitleg over het glutenvrije dieet en de symptomen van coeliakie. Heel goed dat zij aanraadt om je eerst medisch te laten onderzoeken voor je zomaar overstapt op een 100% glutenvrij dieet. In haar eerste bakboek Glutenvrij bakken kan iedereen werkte ze vooral met klant en klare meelmixen. voor dit tweede boek kiest ze bewust voor pure meelsoorten die je zelf mengt met zetmelen. Hierdoor zijn deze broden rijker aan vezels. Het beste resultaat krijg je als je zelf verschillende soorten mixt. Fatima heeft dat allemaal voor ons uitgezocht.
In het tweede hoofdstuk gaat ze daar uitgebreid op in. Zo kun je bakken met volkoren rijstmeel, boekweitmeel, kikkererwtenmeel, kastanjemeel of kokosmeel. Daarnaast heb je zetmeel en eventueel een bind- of verdikkingsmiddel nodig om een luchtig brood te kunnen bakken in afwezigheid van gluten. Het derde hoofdstuk behandelt handige bakmaterialen. Het bakken zelf is ook anders bij glutenvrij deeg. Dit is namelijk zeer plakkerig en nogal lastig om mee te werken. Vandaar dat het volgende hoofdstuk tips geeft hoe je het glutenvrij deeg toch goed kunt kneden en kunt vormen.
Recepten
Het receptendeel van Glutenvrij brood is verdeeld in drieën; bakken met gist, bakken met bakingsoda en bakken met desem. Die laatste twee starten met een grondige uitleg wat bakingsoda is, hoe je een desemstarter maakt en onderhoudt en specifieke zaken waar je op moet letten bij glutenvrije desems.
Naast basisrecepten van wit brood, 7-granen vloerbrood, triangels, stokbrood en bolletjes vind je heel veel specialiteiten. Perzisch en Turks flatbread, wraps gemaakt van teffmeel, Marokkaanse desembroodjes, Noors overnight bread. Wat een werk moet er in zijn gaan zitten om uit te zoeken wat het beste resultaat geeft! De foto’s zien er allemaal smaakvol uit en je hebt totaal niet het idee dat het glutenvrije broden zijn. Hier en daar staan ook nog recepten voor extra lekkere broodjes, voor speciale gelegenheden, zoals volkoren ontbijtscones, spinaziebrood met tomaat en pijnboompitten of een babka met frambozen en pistache.
Fatima is erin geslaagd om een glutenvrij brood bakboek te maken dat goed aansluit bij de traditie van volkoren brood in Nederland en tegelijkertijd brood uit andere culturen in een glutenvrije variant aanbiedt. Met dit boek en een beetje oefening kun je al je glutenvrije brood zelf bakken.
Glutenvrij brood – Fatima Abakka – Forte Culinair – ISBN 9789000396092 – €29,99