Recepten voor elke dag

Het boek Grieks! Een kookboek van Georgina Hayden.

Link naar inkijkexemplaar

Georgina Hayden is geen onbekende meer en timmert aan de weg als culinair schrijfster en kookboekenmaakster. Ze heeft inmiddels een aantal prachtige kookboeken op haar naam staan. Georgina woont in Londen en is van Grieks-cypriotische afkomst. Haar nieuwste boek met de titel Grieks! bevat recepten van gerechten die zij thuis voor haar gezin maakt. Ze legt in het voorwoord uit dat de recepten weliswaar Grieks (Grieks! Achtig noemt ze het zelf) zijn maar nog meer zijn ze gewoon ongecompliceerd lekker en staan ze snel op tafel. Georgina heeft een druk leven en een paar kleine kinderen. En die laatste kunnen soms best wat kieskeurig zijn.

Met dat alles wordt rekening gehouden en een aantal klassieke Griekse gerechten zoals pastitsio, een klassieke pastataart, heeft ze geheel herzien zodat je nog maar één pan nodig hebt om het te maken in plaats van vier. Dan is het niet meer helemaal het klassieke gerecht maar het komt wel dicht in de buurt en ziet er heerlijk uit. Ze doet dat wel vaker en zo zien we ook kippendijen met rijst uit één pan. Georgina is ook dol op spanakopita, de beroemde spinazie-kaastaart, en probeert veel gerechten te ‘spanakopitafiëren’. Dat levert hele leuke gerechten op die vooral bij haar kinderen in de smaak vallen.

De Griekse keuken is erg gevarieerd en je ziet hier en daar ook invloeden uit andere culturen. Met name de Turkse keuken komt regelmatig om de hoek kijken. Bij ieder recept is direct te zien of het vegan, glutenvrij, vegetarisch of zuivelvrij is of aangepast kan worden.
Bij het doorbladeren kom je heel veel watertandend lekkere gerechten tegen en zie je direct dat ze vaak snel te maken zijn en vooral met weinig afwas. Ook de oven wordt regelmatig gebruikt.
De hoofdstukken zijn speels ingedeeld en gaan van Een goed begin naar Kleine gerechten & snacks en zo verder naar Dagelijkse helden en nog een aantal. Uiteraard eindigen we met een hoofdstuk voor zoetekauwen en wat de Griekse keuken betreft kun je dan je hart ophalen.

Grieks! is een mooi en groot boek met veel fijne foto’s. Georgina geeft ook nog een aantal menu’s en we krijgen wat webadressen van Nederlandse websites waar je specifieke Griekse producten kunt kopen. Dat zal niet zo heel vaak nodig zijn, al hebben ze natuurlijk wel heerlijke dingen. Er wordt over het algemeen met goed verkrijgbare ingrediënten gekookt. Een uitgebreid register sluit het boek af. Georgina Hayden heeft wederom een kookboek afgeleverd dat vaak gebruikt zal worden en niet in je kookboekenkast mag ontbreken.

Meer over Georgina Hayden op haar website

Grieks! | Georgina Hayden
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461433138