Soms is de maand nog niet om maar de bodem van de portemonnee in zicht. Zeker na de dure maand december zullen veel mensen de broekriem aantrekken in januari. Dan komt Armeluiseten van Sylvia Witteman goed van pas. De wijntips van Nicolaas Klei (van de omfietswijn) krijg je er gratis bij.

Armeluiseten

Sylvia Witteman schreef jaren recepten voor ‘De Volkskeuken’ en heeft nog steeds een column in de Volkskrant. Met Armeluiseten wordt duidelijk dat goedkoop eten lekker kan zijn. Dus neem je kippenvleugeltjes in plaats van kipfilet, want dat is spotgoedkoop en gebakken in de oven superlekker. Nog zo’n simpele alleskunner is pasta met zelfgemaakte saus in allerlei varianten: mac&cheese, spaghetti met balletjes, carbonara etc. En wat te denken van pizza, soep of aardappels. Sylvia tovert van alles tevoorschijn met eenvoudige en goedkope ingrediënten zoals aardappeltortilla, tomatensoep, gevulde eieren of chocoladecake in een mok (waar trouwens het ei ontbreekt in de ingrediëntenlijst).

Door het hele pocketboekje heen staan -soms hilarische- tips. “Er bestaan geen echte superfoods, dat is alleen geldklopperij”. “Koop alleen spullen op voorraad waarvan je zeker weet dat je ze lekker vindt”. “Rijg een teentje knoflook aan de vork waarmee je vinaigrette klopt en gooi het daarna weg, dan heb je nét een vleugje knoflook in de sla zonder drie dagen uit je bek te stinken”.

Zoals het een echt armeluis boekje betaamt vind je geen glossy foto’s (zelfs geen zwart-wit tekeningetjes) en het is op eenvoudig papier gedrukt. Een receptenindex ontbreekt, er is wel een indeling in hoofdstukken maar het boekje is aangenaam om te lezen. Dus bladeren is geen bezwaar. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Armeluiseten is nou echt een boekje dat je cadeau doet aan studenten in spe … en vrekken natuurlijk.

Koop bij bol.com

Armeluiseten – Sylvia Witteman – uitgever Nijgh & van Ditmar – ISBN 9789038804156 – €9,99