We blijven na de recensie van vorige week over paddenstoelen nog even in bos en veld met ‘De natuur op je bord’. Het boek van Katelijne Mannaerts belooft een originele blik op het culinair verwerken van je wildplukoogst. Het is vooral bedoeld om onze voeding aan te vullen en niet volledig over te schakelen op ‘wilde’ voeding; dat zou de natuur niet aankunnen. En ik vraag mij stiekem ook af of wij dat aankunnen (brood van eikelmeel). Paddenstoelen zul je niet vinden in ‘De natuur op je bord’ omdat dat specifieke kennis vereist.

De natuur op je bord

Elk seizoen heeft andere smaken, geuren en kleuren in de aanbieding. Vandaar dat ‘De natuur op je bord’ is ingedeeld in lente, zomer, herfst en winter. Een verklarende woordenlijst, plantenregister en literatuurlijst maakt het compleet.

Onkruid bestaat eigenlijk niet. We noemen het onkruid omdat het ongewenst is in de tuin of woekert, maar in plaats van je er aan ergeren kun je het ook opeten! In ‘De natuur op je bord’ vind je talloze voorbeelden. Gestoofd kleefkruid smaakt een beetje als spinazie. Japanse duizendknoop is familie van rabarber en leent zich prima om te pekelen of jam van te maken. Distels zijn ook te eten maar het wordt niet echt duidelijk hoe de lekkerste distels er nu precies uitzien en hoe je loten oogst. Je zult dus toch ook iets van een botanische gids moeten hebben of je telefoon raadplegen. Bij een salade van jonge scheuten kraailook, zevenblad, kleefkruid, gewoon barbarakruid en knopkruid moet ik toch echt even googelen hoe dat er uit ziet en waar ik dat kan vinden. ‘De natuur op je bord’ verwacht dus best behoorlijk wat basiskennis.

De recepten zijn vindingrijk en verrassend. Voor de gewone huis- tuin- en keukenkok wellicht iets te gewaagd zo hier en daar. Want voor een rozenbottellikeur krijg ik de handen thuis nog wel op elkaar. Maar een eikelburger gemaakt van -inderdaad- een deel eikelmeel hoef ik denk ik niet op tafel te zetten. En de moed zakt je in de schoenen als je leest wat je moet doorstaan om een portie eetbaar eikelmeel te produceren. Toch is het stoer om dergelijke recepten op te nemen. Het boek biedt duidelijk meer dan brandnetelsoep en kamillethee.

Dus als je een wat meer ervaren wildplukker bent of wilt worden en je zoekt naar verrassende recepten dan is ‘De natuur op je bord’ een mooie aanwinst.

Koop bij bol.com

De natuur op je bord – Katelijne Mannaerts – KNVV Uitgeverij – ISBN9789050116558 – €24,95