Het kookboek Maluku

inkijkexemplaar op bol.

We kennen Carl Lemette-Polhaupessy en Mas van Putten natuurlijk van het onvolprezen kookboek Soulfood, van het inspirerende JIWA  en van hun bedrijf De Vrouw met de Baard.

Verbinding
Hun kookboeken zijn altijd heel persoonlijk en roepen op tot verbinding want samen eten is verbinden. In hun nieuwste boek Maluku geldt dat meer dan ooit. Carls moeder is geboren op de Molukken. Zijn vader is Indisch. Hij was onzeker over, maar ook nieuwsgierig naar zijn Molukse roots. Hij en Mas besloten om samen een reis door de Molukken te maken. Ze kozen een reis die de moeder van Carl ook ooit maakte. Van Ambon en Saparua tot het moedereiland van de Molukken: Seram

De reis
Aan het begin van de reis weten ze nog niet veel over de Molukse cultuur en de culinaire gewoontes. Samen met twee gidsen, beiden chefs, beginnen ze aan een reis die twee maanden zal duren. Tijdens die reis ontmoeten ze veel mensen, eten ze de heerlijkste gerechten en verzamelen ze veel informatie. Ze onderzoeken de Molukse keuken. Een keuken waar veel recepten niet overgedragen worden aan de volgende generatie en zodoende dreigen te verdwijnen.

Spectaculair
Iedereen die ze tegenkomen vragen ze naar recepten en culturele tradities. Ze vertellen er uitgebreid over in Maluku dat daardoor veel meer is geworden dan zomaar een kookboek met Molukse recepten. Het is een boek vol geschiedenis, reisverhalen, ontmoetingen, informatie en nog veel meer. Prachtige spectaculaire foto’s omlijsten het geheel. We rukken ons los van de verhalen en foto’s, hoe moeilijk dat ook is, en kijken naar de recepten. Die zijn overigens vaak onlosmakelijk met de verhalen en avonturen verbonden.
Grofweg zijn die in twee hoofdstukken verdeeld. De zee en Het land. In die twee grote hoofdstukken is weer een onderverdeling gemaakt zodat je snel vindt wat je zoekt.

Kenarinoten
Na de nodige informatie over de gebruikte kruiden en specerijen beginnen we met garnalen in romige notensaus. In die saus tref je kenarinoten. Moeilijk verkrijgbaar maar de moeite van het zoeken waard. Je krijgt voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten vaak wel een alternatief. In de recepten tref je soms een verwijzing naar weer een ander recept. Zoals bij de Ikan Bakar, gegrilde vis. Daarbij eet je colo colo. Dus bladeren naar colo colo en dan kom je een overheerlijk recept tegen voor een fris pittige tomaten-kecapdip. Een dip die bij meer gerechten echt lekker zal zijn.

Muziek
We zien ook een aantal pagina’s met fijne sambals. Als een recept niet helemaal te maken is volgens de manier waarop Carl en Mas dat op de Molukken deden dan hebben ze in Maluku een kookwijze opgenomen die wel goed te doen is. Zoals bij de kip met mango uit de ondergrondse oven. Heel leuk om te lezen hoe zij dat tijdens de reis deden maar thuis kan het ook zonder zo’n oven in een kuil in de grond.
Naast de recepten voor de schotels zien we ook veel kleinere bijgerechten die je met van alles en nog wat kunt combineren. De recepten zijn allemaal even geweldig. Goed maakbaar en helder beschreven en alles is echt even heerlijk. Via een aantal QR-codes kun je ook luisteren naar muziek van de Molukken.
In Maluku blijf je lezen en je gaat er nog heel vaak uit koken.
Prachtboek!

Maluku | Carl Lemette-Polhaupessy & Mas van Putten
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038811444