Wie een beetje thuis is in de culinaire blogwereld kent natuurlijk Francesca Kookt. Een enorm populaire foodblog en dat is niet voor niets. Lekkere recepten, mooie foto’s en vooral no-nonsense. We kennen Francesca ook al van de Receptenkalender (en ja, volgend jaar komt er weer eentje) en nu is er het boek “Mag ik nog een hapje? Het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen”. Haar motto is: “Eten is genieten” en dat kan ook gelden voor je kind. En als je kind geniet dan geniet jij ook. Ze legt in haar voorwoord uit hoe je dat kunt aanpakken. Betrek je kind bij het eten en laat ze, binnen bepaalde grenzen, zelf uitzoeken wat ze lekker vinden en wat niet. Jonge moeders worden vaak, zeker in de eerste jaren van hun moederschap, bedolven onder de goedbedoelde adviezen en de één weet het nog beter dan de ander. Terwijl het zo logisch is om je eigen instinct te volgen en samen met je kind op culinaire ontdekkingsreis te gaan. Niet alleen leuk maar het legt vooral de basis voor een stevig culinair fundament in het latere leven.

Francesca heeft haar eigen weg gezocht bij de culinaire opvoeding en begrijpt als geen ander dat gebieden en verbieden niet passen bij een ontspannen aanpak van bewust en gezond opgroeien. In het boek “Mag ik nog een hapje?” is er dan ook veel ruimte voor eigen invulling. Het is een handleiding met lekkere recepten en tips en trucs die je als jonge moeder rust geven en inspireren.
Hoofdstukken als: Smaakontwikkeling van een baby, Wat mag mijn baby eten tot 1 jaar?, Dagmenu’s vanaf 6 maanden maar ook Buiten de deur eten met je baby en alle hoofdstukken onder het kopje Van 1 jaar tot lekkerbek zijn deskundig en met humor geschreven. Leuk om te lezen zijn ook Bewegen met je kind en Moestuinieren met je kind. En er is nog veel meer.

Maar ook wie geen kinderen (of kleinkinderen) heeft zal veel leuke simpele recepten en goede tips tegenkomen in dit boek. Het is het ultieme cadeau voor jonge ouders en dan bij voorkeur al tijdens de zwangerschap. Hypes en superfoods zul je niet terugvinden want Francesca gaat gelukkig uit van het feit dat ook zaken als een patatje of zoetigheid gewoon bij het culinaire genieten horen. Maar het boek heeft wel veel alternatieven voor de minder gezonde snacks die je kant en klaar in de winkel koopt. Zelf een Fristi maken is niet alleen heel makkelijk maar veel lekkerder. Erg lekker voor zowel grote als kleine eters zijn zaken als Stiekeme groentepannenkoeken, Surinaamse bami, watercocktails (erg lekker als de warme zomer er is) en nog veel en veel meer. Een boek met 120 recepten en boordevol “hart onder de riem” adviezen en tips voor jonge ouders. Dit boek zal nog lang actueel blijven.

Uitgeverij Lev. – €19,99 – ISBN 9789400507258

Koop bij bol.com

Deze recensie is eerder verschenen op Culinette.nl