Een kinderbakboek mag in geen enkel huishouden zonder thuisbakkers in spe ontbreken. Welk kind vindt het nou niet leuk om in de keuken te rommelen met boter, bloem en suiker? En daar dan als beloning zelfgebakken koekjes of cake aan over te houden? Rutger van den Broek klom als kind graag op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. We weten inmiddels allemaal waar dat toe kan leiden: Rutger was de eerste winnaar van Heel Holland Bakt en heeft inmiddels een hele reeks bakboeken op zijn naam staan. In samenwerking met schrijver en acteur Mark Haayema is daar nu een boek voor de junior bakkers aan toegevoegd: ’t Verrukkelijke kinderbakboek.

Zoals veel kinderbak- en -kookboeken bevat dit boek niet alleen recepten en foto’s, maar ook verhalen en illustraties. De vrolijk getekende familie Bakker neemt je aan de hand van inleidende gedichtjes mee door de seizoenen van het jaar. Tussendoor zijn er weetjes en grapjes over bijvoorbeeld walnoten en konijnen (je mag zelf raden bij welke taart), appels of verjaardagen. Opa en oma, dochter Floor, twee moderne tantes met zoon en huisdier Wal de Vis figureren als de André van Duin van het boek, zou je kunnen zeggen. Er wordt serieus gebakken, maar niet zonder grap en grol.

Weliswaar een kinderbakboek, maar zeker geen kinderachtige recepten. Dat wil zeggen: je moet er goed voor kunnen lezen en niet denken dat je wegkomt met poffertjes op prikkers. Het fijne aan Rutgers recepten is dat je zeker weet dat ze kloppen. Heldere uitleg, duidelijke stappen en life savers voor bijvoorbeeld geschifte banketbakkersroom (zet de föhn erop). Een volwassene in de buurt is handig, maar aan veiligheid en hygiëne is gedacht. Het boek begint met uitleg over technieken op rijm en iets over de herkomst en het gebruik van ingrediënten. Ook geschikt voor de kinderen die niet weten hoe boter wordt gemaakt dus…

Natuurlijk vind je in dit boek een pizza met zelfgemaakt deeg en een feestelijke verjaardagstaart vol spekkies en sprinkles. Ook leer je brooddeeg en glazuur maken en hoe je een half ei kunt afmeten. Wie Rutgers recepten vaker maakt, ziet zijn liefde voor yoghurtcake, wentelteefjes en fruitcrumbles terug. Ook leuk: Muisjesschuim voor de geboorte van een zus of broertje, een IJscake voor zomerse dagen (of een kerstdiner) en Appelflappen voor oudjaar. Hint voor de Sint: er staan ook kruidnoten in!

In ’t Verrukkelijke kinderbakboek leer je de basis van het bakken. Plezier gegarandeerd en een mooie start voor ieder kind dat later een Rutger wil worden.

’t Verrukkelijke Kinderbakboek – Rutger van den Broek & Mark Haayema – Rubinstein – ISBN 9789047626671 – €22,99