Over lekker eten

Marjoleine de Vos is redacteur en columnist bij NRC Handelsblad. In mijn huis kennen we haar vooral van de recepten die ze ooit regelmatig publiceerde en van haar kookboeken. En uiteraard van haar culinaire columns in de rubriek “Zin” in eten.
Maar Marjoleine schrijft veel meer dan dat. Onder andere over kunst en filosofie. Ze is van veel markten thuis. Kortgeleden verscheen Een dolgelukkig Montessorivarken – Over lekker eten. Daarin staat een aantal eerder verschenen culinaire columns maar vooral veel nieuwe stukken.
Werkelijk alles wat met eten te maken heeft interesseert Marjoleine en ze heeft ook over alles een heel duidelijke mening.

Voor de lezer is het boek vooral smakelijk leesvoer. Marjoleine heeft een vlotte, scherpe en vaak humoristische pen en ze kan je ook aan het denken zetten. Ze belicht sommige zaken net even van een andere kant dan je wellicht zelf doet. Dan komt duidelijk haar filosofische kant om de hoek kijken. Wat vooral opvalt is dat haar gedachten vaak alle kanten op dwalen. Of het nu een kort of een wat langere tekst is, het eindigt vaak met een ander onderwerp dan waar het mee begon. Of het onderwerp waarmee het begint zie je aan het einde weer terug maar tussendoor gaat ze dan allerlei zijpaden in.

Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je moeilijk kunt ophouden met lezen. Het zijn weliswaar allemaal culinaire columns maar ze zijn heel divers en geschreven door iemand met een enorme kennis van zaken over eten. En zeker als het over goed eten gaat. Voor Marjoleine geen margarine, geen lightproducten, geen nep en namaak. Want eten is belangrijk en als je dan toch de moeite neemt om een heerlijke maaltijd te maken, doe het dan gelijk goed. Ze kan ook zo smakelijk schrijven dat het water je in de mond loopt. En dat alles voorzien van kleine illustraties door Anna Boulogne.

Ik durf te beweren dat menigeen na het lezen van Een dolgelukkig Montessorivarken – Over lekker eten beter gaat opletten als het om voedsel gaat. En daarmee bedoel ik, beter gaat nadenken over wat je koopt. Of het wel bij het seizoen hoort. Of het wel de beste kwaliteit is en de beste smaak heeft. Je gaat de trucjes van de voedingsindustrie zien, voor zover je die nog niet zag. Misschien ga je een diner met vrienden wel op een andere manier organiseren. Hou vooral ook pen en papier bij de hand want er komen enkele titels van kookboeken voorbij. En ook die smaken naar meer.

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik geen andere boeken van Marjoleine de Vos gelezen heb. En dan bedoel ik de niet-culinaire uitgaven. En dat is ook iets wat je overhoudt aan Een dolgelukkig Montessorivarken – Over lekker eten, je wilt nu ook haar andere boeken lezen. Ze heeft zo’n fijne en herkenbare schrijfstem dat ze je van begin tot eind aan het papier geplakt houdt. Waar het ook over gaat, ze zal je altijd weten te boeien.

Een dolgelukkig Montessorivarken – Over lekker eten | Marjoleine de Vos
Uitgeverij Van Oorschot | €29,50
ISBN 9789028223264