Het Hagelslag BoekIn heel wat landen wordt er wat gek gekeken naar ons nationale lievelingsontbijt: brood met boter en hagelslag. Chocolade eten bij het ontbijt is voor menig Amerikaans kind een droom, op Youtube zijn daarover hele geestige filmpjes te vinden. Als je eens een half uurtje over hebt zou ik vooral eens gaan kijken!

Eigenlijk is het natuurlijk ook best een beetje gek. Persoonlijk ben ik niet zo’n zoetekauw, ik eet dan ook zelden zoet op mijn boterhammen. De rest van mijn gezin is zwaar fan, dus er gaan aardig wat pakken doorheen bij mij thuis. Mijn gezinsleden waren dan ook erg enthousiast toen dit boekje op de deurmat viel.

Natuurlijk begint dit boekje ook met hagels bij het ontbijt. Zo vind je recepten voor ontbijtmuffins met hagelslag, overnight oats met hagels, hagelwafels en lekkere chocoswirl broodjes. Tot zover kan ik er heel goed in meegaan.

Hierna wordt het al snel spannend. In hoofdstuk 2 maken we namelijk snoepgoed en snacks. Denk hierbij niet alleen aan een cheesecake, maar ook aan spekhagel koeken en baconstrips met hagelslag. Ik probeer graag nieuwe dingen en ik ben zeker ook bekend met het gebruik van hele donkere chocolade in sausen met vlees, maar op de een of andere manier kan deze combinatie mij niet zo bekoren. De hagels in allerlei zoete combinaties vind ik wel heel erg leuk en in een aantal gevallen ook heel origineel. Denk bijvoorbeeld aan hagelballen of hagelrepen.

Met de hartige recepten heb ik wat meer moeite. Ik vind het bijvoorbeeld een beetje zonde van een lekkere verse zalm of een kippetje om er hagelslag bij te doen. Het klinkt allemaal wat gezocht. Hagelslag in tomatensoep, daar kan ik me dan wel weer iets bij voorstellen. Tomaten hebben ook iets zoetigs, dus dat zou best eens goed kunnen combineren. Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar dat ga ik zeker eens proberen.

Al met al een verrassend boekje, met een aantal recepten waarin de hagelslag er aan de haren bijgesleept lijkt maar ook een heleboel recepten waarin hagelslag een nieuw gezicht krijgt. En gelukkig ook een paar recepten waarin de hagelslag gebruikt wordt zoals we het kennen en die zeker een succesnummer zijn. Wel erg leuk dat Jennifer Foster en Lianne Koster (die eerder Het Pindakaasboek schreven) zich hebben gewaagd aan het zoeken van nieuwe toepassingen voor een traditioneel product.

Bekijk op bol.com

Het Hagelslagboek – Foster & Koster – Uitgeverij Scriptum – ISBN 9789463191302 – €16,-