Wie kent Karin Luiten nog niet? Deze pakjes-en-zakjes bestrijdster timmert al jaren aan de weg met een rubriek in Trouw. Afgelopen zomer verscheen maar liefst haar tweehonderdvijftigste column. In 2010 begon de rubriek ‘Karin kookt zonder pakjes en zakjes’ en die formule staat nog steeds als een huis; simpel zelf koken, gewoon met verse ingrediënten. Na meerdere kookboeken voor volwassenen is het tijd voor een tweede kinderkookboek: Lekker uitpakken! Ooit hoorde ik op TV iemand Karins kookboeken ‘instapmodelletjes’ noemen. Dat lijkt me een geuzennaam voor simpel zelf koken.

Lekker uitpakken! is een kinderkookboek maar zeker niet kinderachtig qua recepten. De vrolijkheid spat van de pagina’s af. Een bonte stoet aan tekenfiguurtjes (Karin haar signature), een veelzijdigheid aan lettertypes en kleurrijke foto’s vullen de ruim honderdtwintig bladzijden. Voor de doelgroep zeker niet overdreven.

We beginnen met starttips over messen en ovens en ouders die de afwas moeten doen. Dan drie groene soepen waaronder een onkruidsoep en een spruitjessoep (gewaagd maar wel meesterlijk om kinderen zelf spruitjes klaar te laten maken).
De Weetjes door het boek heen zijn reuze handig, ook voor onervaren oudere koks. Broodjes en Eitjes bevatten zowel simpele als wat uitgebreidere recepten. De groene ovenpasta met zalm en ei heeft bijvoorbeeld zestien bereidingsstappen. Gelukkig vind je in Lekker uitpakken! veel stap-voor-stap foto’s zodat de kokkies kunnen zien wat er bedoeld wordt.
Dankzij Ovendingetjes hoef je nooit meer langs de grote gele M want met de kipnuggets uit de oven laat je ze thuis maken door de kinderen. Oprollen en Gevuld leveren zowel bekende als verrassende recepten op; filobuideltjes met makreel en prei bijvoorbeeld of spinazie(!)wraps. Knutsel-eten is niet persé ingewikkelder of anders dan de rest van het boek. De laatste twee hoofdstukken, Toetjes en Bakken, werden als eerste verslonden door mijn eigen koekiemonsters testpanel van 9 en 11 jaar. Er ging ook een heel kindertestpanel aan de slag bij de productie van Lekker uitpakken! dus met de maakbaarheid zit het wel goed. Het register heb je trouwens wel nodig om bepaalde recepten terug te vinden want de hoofdstukindeling is niet echt logisch.

Ik zou zeggen een ideaal Sint cadeau waar je als ouders/oom&tante/grootouders lekker mee kunt uitpakken en zelf ook nog wat aan hebt. In ieder geval een aantal etentjes in ruil voor de afwas(machine vullen).

Koop bij bol.com

Ploegsma – €16,99 – ISBN9789021676708