François Régis Gaudry en zijn vrienden schreven het boek Bon Appétit. Een kookboek met ruim 250 recepten maar vooral een, volgens de schrijvers zelf, enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken. François Régis Gaudry presenteert een radioprogramma in Frankrijk en is culinair journalist. En hij is bovenal een levensgenieter. Dat kan niet anders als je een kookboek als Bon Appétit maakt. Het straalt van de pagina’s af.

Het is een druk en vrolijk boek zonder dat het rommelig wordt. Inderdaad wel enigszins ongestructureerd maar toch raak je nergens de weg kwijt. Wat het eerst opvalt is dat het een groot boek is. Een erg groot en zwaar boek. Je moet ermee aan tafel gaan zitten om er op je gemak in te bladeren. Maar dan heb je ook wel uren plezier. Het is echt één van de leukste en vrolijkste kookboeken die ik in lange tijd gezien heb. Vol tekeningen, foto’s, plaatjes, schema’s, lijstjes en kaders met informatie. Prachtig vormgegeven zodat je overal geboeid blijft kijken en lezen. De recepten van de vrienden zijn duidelijk geschreven door en voor mensen die al een klein beetje kunnen koken.

Het is een kookboek, leesboek en kijkboek dat bijna niet te beschrijven is. Behalve dan dat je er heel blij van wordt. Naast heel veel informatie over allerlei culinaire zaken staat er bijvoorbeeld ook een hoofdstuk over De spijsvertering in. Inclusief een stukje informatie over Windmakers van windkracht 1 (aardperen) tot windkracht 9 (pastinaakpuree). Enfin, je begrijpt waar het over gaat. Het grootste deel van het boek is serieuze en interessante informatie die op een aanstekelijke manier voorgeschoteld wordt. Een klein deel van het boek is, alhoewel nog altijd informatief, om te lachen. Een kwestie van goed lezen en de kleine stukjes niet overslaan. De recepten zijn om van te watertanden evenals de zeer smakelijke foto’s.

Een boek om veel van op te steken, lekker uit te koken en heel lang, heel veel plezier van te hebben.

Fontaine uitgevers – €34,95 – ISBN 9789059567108