Ellen van Duijn blogt en vlogt al jaren via madebyellen. Het was dan ook niet de vraag óf maar meer wanneer er een kookboek van haar hand zou verschijnen. Als je opgroeit met het eten uit het hotel-restaurant van je ouders wordt liefde voor voedsel met de paplepel ingegoten.
Alleen met een druk gezin is het de kunst balans te vinden tussen lekker, gezond eten en niet te veel tijd in de keuken hoeven te staan.

Made by Ellen

In Made by Ellen laat Ellen aan de hand van verschillende kooktechnieken een aantal mogelijkheden zien. Met nét even andere ingredienten die eenvoudige gerechten dat beetje extra geven. Koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De meeste van de boodschappen zul je in de supermarkt vinden met hier en daar een klein uitstapje naar de toko of biowinkel. De hoofdstukken zijn ingedeeld op kooktechniek.

Bij iedere bereidingstechniek krijg je korte en praktische uitleg zodat je ook zonder recepten aan de slag zou kunnen. Hoe je zelf een rookoventje maakt of kunt stomen in een gewone pan. Maar dat zou zonde zijn als je ziet wat voor heerlijks het boek te bieden heeft. Groente-enchilada’s, geroosterd in de oven op basis van volkoren wraps met een avocadodip. Staat in een half uur op tafel. Gemarineerde kipdijfilet onderin de stoommand, broccoliroosjes op de tweede verdieping en binnen 15 minuten kun je eten, als de rijst dan al gaar is tenminste. Zelf dumplings maken is meer een klusje voor in het weekend.

In het bakhoofdstuk vind je zowel hartig als zoet: chocoladetaart en luchtige pruimencake vinden hun plek naast paddenstoelenbitterballen en Thaise gehaktballetjes. Ook technieken als pocheren, poffen en inleggen komen aan bod. Een hele knolselderij poffen in de oven met daarbij een prei-champignonsaus doet je bijna verlangen naar de herfst. Snelle kimchi kun je dezelfde dag nog gebruiken, fijn voor de ongeduldigen onder ons.
Het hoofdstuk mixen bevat verrassingen als groentespreads, kruidenboter én zelfgemaakte drankjes (met en zonder alcohol).

Zo wisselen snel en slow food, vlees en vega, makkelijk en ietsje moeilijker elkaar af. De prachtige (sfeer) foto’s zijn van Marleen van Es, die zelf ook twee kookboeken op haar naam heeft staan. Het uitgebreide register op ingrediënt helpt je om de weg terug te vinden in de hoofdstukken. Handig als je wat in de koelkast hebt liggen en er wel eens wat anders mee wil maken.

Verschillende onderdelen uit Made by Ellen worden met elkaar gecombineerd. Zo vind je in de gegrilde courgettesalade de ingelegde pompoen terug en komen de havermoutcrackers goed van pas bij de groentespreads. Ga vooral zelf aan de slag en voor je het weet heb je allerlei technieken die ‘eng’ leken onder de knie, met verrassend lekker eten op de koop toe!

Bekijk op bol.com

Made by Ellen – Ellen van Duijn – uitgever NieuwAmsterdam – ISBN9789046825433 – €25,99