Een foto van een kom met ramen ziet er altijd even watertandend lekker uit. Je ziet direct dat het een kom vol geur en smaak is. Een kom ramen is eigenlijk niets anders dan bouillon met noedels en een topping. Daar kun je vervolgens zo ontzettend veel variaties op loslaten dat je iedere dag weer een andere smaak ramen kunt eten. Ramen kun je tussendoor eten of als hoofdmaaltijd maar ook als ontbijt. In Japan staan mensen lang in de rij bij de goede ramenrestaurants en ook elders in de wereld wordt het gerecht steeds meer gewaardeerd en geserveerd. De Zweedse Tove Nilsson is kok en kookboekenschrijfster. Ze is al meer dan tien jaar op zoek naar ramenrestaurants en overal waar ze ramen kan eten doet ze dat. In Zweden kon ze geen goed ramenrestaurant vinden en besloot ze dus om zich te verdiepen in de kunst van het zelf ramen maken.

Ze ging op bezoek bij beroemde ramenkoks en verdiepte zich in de receptuur. Uiteindelijk waren haar recepten goed genoeg om te bundelen in het prachtige boek Ramen. Ze begint het boek met een opsomming van de benodigde keukenspullen. Het is fijn als je die hebt maar ook zonder een sesammolen of mandoline kom je een heel eind. Veel serieuzer moet je kijken naar het hoofdstuk met onmisbare ingrediënten waarvan je er een aantal in een speciaalzaak of online zult moeten kopen. Dat geeft niets want wie echt goede ramen op tafel wil zetten zal met plezier op zoek gaan naar bijvoorbeeld witte en rode miso of Koreaanse chilipasta. Bij een aantal ingrediënten staat hoe je ze zelf kunt maken.

Maar een goede ramen valt of staat met de kwaliteit van de bouillon. De recepten beginnen dan ook met een aantal bouillons  en de smaakmakers daarin onder de naam Tare. Een Tare is bijvoorbeeld Szechuan-chilipasta, knoflookpuree of vijfkruiden-chilipasta. En uiteraard wordt beschreven hoe we die kunnen maken. Dan volgt het hoofdstuk Noedels en vervolgens komen de Toppings aan bod. Het boek eindigt met de recepten van wat kleine gerechten en bijgerechten zoals In sojasaus ingemaakte shiitakes en Ingemaakte abrikozen en Zoute augurk.

Het grootste deel van het boek gaat over het maken en samenstellen van een kom of bord ramen. De meest verrukkelijke combinaties passeren de revue. En overal foto’s om van te watertanden. Het is wel zeker dat mensen die dit boek hebben ook op zoek zullen gaan naar de speciale ingrediënten die overigens ook weer niet zo moeilijk te vinden zijn. Want een met zorg en aandacht klaargemaakte kom ramen is een feest op tafel. Een geweldig mooi boek.

Good Cook – €19,95 – ISBN 9789461431578

Koop bij bol.com