Dit is een recept uit de Airfryerbijbel van Bas Robben (lees hier de recensie) maar uiteraard kun je dit gerecht ook in de oven maken. De oven gaat dan op 200 °C.
Recept:
“Met vallen en opstaan ben ik er inmiddels achter:
alleen de kokosmelk van Aroy-D is lekker. Het heeft een volle smaak en niet dat bittere en zepige dat alle andere merken hebben. Als je niet de bakvorm die bij de airfryer hoort wilt gebruiken, dan kun je ook een keramieken schaal pakken. Als het maar past.”
Voor 2 personen
Voorbereiden:
10 minuten
Airfryer:
25 minuten
Ingrediënten
· 1 biologische limoen, sap en rasp
· 2 el rode currypasta
· 250 ml kokosmelk (Aroy-D, of een andere lekkere), geschud
· 2 eidooiers
· 1 tl zout
· 600 g voorgekookte aardappelschijfjes
· 20 g boter, in kleine blokjes
· 40 g kokosrasp
· 1 lente-ui, alleen het groene deel, in ringen, ter garnering
1. Roer in een grote kom het limoensap los met delimoenrasp en rode currypasta. Voeg de kokosmelk, eidooiers en 1 theelepel zout toe. Meng goed en hussel dan de aardappelplakjes erdoor. Voorzichtig, ze mogen niet te veel breken.
2. Voor dit recept gebruik je een bakvorm die in de airfryer past. Schep met een lepel het aardappelmengsel zo plat mogelijk in de bakvorm. Giet het vocht dat nog in de kom zit over de aardappels. Leg kleine blokjes boter boven op de aardappels.
3. Bak de gratin 20 minuten op 180 °C. Open daarna de lade en bestrooi met de geraspte kokos. Bak nog eens 5 minuten tot de kokos goudbruin is.
4. Laat de gratin 5 minuten afkoelen, bestrooi met de lente-ui en serveer.
Airfryerbijbel | Bas Robben
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048874453