Kookboek De Griekse keuken

Link naar Bol.com

Rena Salaman is geboren en getogen in Griekenland en bezoekt het land nog vaak. Ze heeft de nodige kookboeken geschreven over de Griekse, Turkse en Mediterrane keuken. Ze schrijft ook artikelen voor bekende tijdschriften zoals BBC Good Food en is regelmatig te zien in televisieprogramma’s. Samen met Jan Cutler, een freelance redacteur en culinair schrijver maakte ze het mooie kookboek De Griekse keuken.
Het eerste dat opvalt aan het boek is dat het groot en zwaar is. Het is dan ook gedrukt op dik glanzend papier. De vele foto’s komen daardoor goed tot hun recht.

De Griekse keuken begint met een aantal inleidende hoofdstukken die de geschiedenis en de tradities van de Griekse keuken vertellen. Daarna volgen meerdere hoofdstukken over ingrediënten. We lezen bijvoorbeeld over olijven en olijfolie en over bonen, peulvruchten, noten en zaden. En nog veel meer ingrediënten komen aan bod. Op pagina 62 beginnen we aan de meer dan 160 recepten die onderverdeeld zijn in 9 hoofdstukken.

We beginnen met Mezze en amuses. Dat zijn overheerlijke hapjes, sauzen en kleine salades. Je zou er zo een tafel vol mee zetten. En alles is voorzien van grote smulfoto’s en kleine stap voor stap foto’s. De bekende traditionele gerechten komen voorbij maar ook de wat minder bekende. Er zijn heerlijke aubergines in kaassaus, in rode wijn gesmoorde prei, tzatziki met courgettes en aubergines, bloemkool met ei en citroen en zo gaat het maar door.

De Griekse keuken is een gezonde keuken. Veel olijfolie, vis en groenten. Maar we zien ook recepten met vlees zoals burgers van aardappel en lamsgehakt en fijne recepten met kip. Er is een hoofdstuk met vegetarische gerechten zoals tomaten-feta-olijventaartjes of Griekse kruidentaartjes. De Griekse picknicktaart bestaat uit laagjes aubergine, spinazie, feta en rijst. Het is een geweldige taart om te zien en helemaal niet moeilijk om te maken.
Dat geldt voor meer gerechten. Een moeilijke keuken is het zeker niet. Wel een zeer smakelijke, kleurrijke en vooral, zoals al gezegd, gezond. Bij de nagerechten, taarten en cakes, een hoofdstuk waar het boek mee afsluit, letten we daar iets minder op.

Voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken is het boek De Griekse keuken echt een aanwinst. Je krijgt heel veel kookboek voor een uitermate vriendelijke prijs.

De Griekse keuken | Rena Salaman en Jan Cutler
Veltman Uitgevers | €15,–
ISBN 9789048320745