Link naar Bol.com

Ken jij cordyceps, enoki of de goudvliesbundelzwam? Of anders de morielje, matsutake of reishi? Grote kans dat deze namen niet direct een belletje doen rinkelen. Het zijn allemaal paddenstoelen die besproken worden in Koken met paddenstoelen; het eerste kookboek van food- en reisfotografe Andrea Gentl. Samen met haar duik je in de wondere wereld van de paddenstoel en ontdek je de vele mogelijkheden van bereiding. Koken met paddenstoelen is onlangs uitgeroepen tot beste ‘single subject’ kookboek tijdens de International Association of Culinary Professionals Awards 2023, dus dat schept verwachtingen.

Het boek is opgedeeld in zeven hoofdstukken, waarbij het eerste hoofdstuk gereserveerd is voor informatie over de 20 verschillende typen paddenstoelen en het bereiden ervan. Je leert ook meer over paddenstoelenterminologie. Aangezien Andrea ook minder bekendere soorten in het boek heeft opgenomen is het fijn om foto’s te zien van elke soort. Hoofdstuk twee heet ‘Altijd in de voorraadkast’ en laat je kennismaken met recepten die je kunt gebruiken als basis voor andere gerechten. Denk aan paddenstoelenpoeders (voor over je popcorn!), notenpasta met zaden en paddenstoelen en verschillende bouillons. Hoofdstuk drie tot en met zes zijn recepten voor ontbijt, lunch, borrel en het hoofdgerecht. Vele recepten in deze hoofdstukken zijn afgeleid van bekende gerechten zoals paddenstoelen bourguignon, schnitzel van koningsoesterzwammen of een paddenstoelenragu. Af en toe zien we vlees of vis voorbijkomen, maar de meeste recepten zijn vegetarisch. Het laatste hoofdstuk heet ‘Zoetigheden met paddenstoelen’, met daarin verrassende combinaties zoals paddenstoelenijs met ahornsiroop of pompoentaart met basterdsuiker, karnemelk en eekhoorntjesbrood.

Het boek laat zien hoe creatief je kunt zijn met paddenstoelen. Er komen bereidingen en combinaties voorbij die vernieuwend en inspirerend zijn: de paddenstoel als smaakmaker, of juist als ster van het gerecht. Het boek zul je vooral in het weekend uit de kast halen, want echt alledaagse recepten zijn het niet en de ingrediëntenlijst is veelal lang. Dat is niet erg, maar wel goed om te weten qua verwachtingen.

Al met al is Koken met paddenstoelen een mooi boek voor diegene die meer kennis wil opdoen over het bereiden van paddenstoelen. Zelfs professionele koks zullen nieuwe informatie en bereidingswijzen leren. De foodfotografie is om van te smullen, maar dat is ook te verwachten als het boek geschreven wordt door een foodfotograaf.

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens in het inkijkexemplaar om zo een indruk te krijgen van het boek.

Koken met paddenstoelen | Andrea Gentl | Terra | €34,99 | ISBN 9789089899712