Na Een boek over brood en Patisserie van de bakker, kwam onlangs Kleine bakkers uit van Issa Niemeijer-Brown met illustraties van Rachelle Klaassen. Een broodbakboek gericht op kinderen.

Kleine bakkers

Kleine bakkers begint gelijk met een recept. Aan de hand van het recept leer je wat er nodig is om een brood te bakken. Het hele eerste hoofdstuk legt vervolgens in kleine stukken tekst uit welke stappen je zet en vooral ook waarom. De tekeningen maken beeldend wat enzymen zijn en wat gluten doen.
Knap hoe potentieel moeilijke dingen helder verwoord worden zonder kinderachtig te zijn. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als brooddeeg in de koelkast staat: “De gisten hebben het een beetje koud als het ware … Het is alsof ze stil in een hoekje zitten, met de armen over elkaar.”

Na een heel kort hoofdstuk over kneden gaan we vormen of in Issa’s taal, de gluten naar onze hand zetten. Stiekem denk ik dat de meeste ouders ook veel hebben aan de tekeningen hoe je kleine bolletjes maakt, een baguette rolt of een batard vormt.

Nu kun je direct naar het hoofdstuk met recepten maar veel leuker is om een of meer van de experimenten uit hoofdstuk vier te doen. Maak bijvoorbeeld eens drie degen met verschillende hoeveelheden water. De vragen helpen je om te beoordelen (welk deeg rijst sneller, welk deeg kneedt het makkelijkst en hoe ziet het afgebakken brood er van buiten en van binnen uit?). Je kunt zelfs een grafiekje maken hoe de hoeveelheid gist van invloed is op de rijssnelheid. Leuk voor de jonge onderzoekers.

De recepten in het vijfde hoofdstuk variëren van een busbrood, zachte bolletjes, rozijnenbrood en bakken met voordeeg (poolish). Kleine bakkers neemt Issa serieus want moeilijkere broden zoals baguettes komen ook gewoon aan bod. Brioche broodjes en verschillende gevlochten broden worden met veel tekeningen gelardeerd (ook handig voor volwassen broodbakkers in spe). Pizza en pitabroodjes ontbreken evenmin.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan desem. Over het maken en verzorgen van desem, hoe je kunt omrekenen van gist naar desem en een recept voor desembrood afgebakken in een ovenvaste pan.

Kleine bakkers is een fantastisch basisboek. Leuk voor kinderen die willen experimenteren, kinderen die brood willen leren bakken en voor iedereen die het kind in zichzelf wil herontdekken. Kinderlijk eenvoudig uitgelegd maar verre van kinderachtig.

Kleine bakkers , een boek over brood – Issa Niemeijer-Brown en Rachelle Klaassen – uitgeverij Brandt – ISBN 9789493095748 – €17,50