Zelf maak ik al een paar jaar granola, sinds ik besloot dat ik minder suiker wilde eten. Eens in de zoveel tijd wordt er afgewogen, gehakt en gemengd. Vervolgens doet de oven de rest en ruikt het heerlijk in huis. Het is bijna altijd hetzelfde recept. Maar daar gaat verandering in komen met Muesli & Granola.

granola

In het boekje volgen op de algemene uitleg van de basisingrediënten en tips & trucs maar liefst twintig verschillende mixen. Natuurlijk zitten daar klassiekers tussen maar bijvoorbeeld ook koffie of citroen & maanzaad. En dat een granola niet altijd zoet hoeft te zijn bewijzen wortel & gember of olijven & oregano.
Verrassend zijn ook de recepten waar granola of muesli als ingrediënt in is verwerkt. Denk hierbij aan abrikoos repen, een açaibowl of koekjes.

Het wijdverbreide misverstand dat natuurlijke zoetstoffen beter voor ons zouden zijn dan geraffineerde suiker staat helaas ook in Muesli & Granola. Gelukkig blijven de recepten matig met zoet (de hoeveelheid die we eten is belangrijker dan de soort suiker) zeker in vergelijking met de supermarkt granola. Dat kun je vanaf nu zelf veel gezonder en lekkerder.

Kortom een inspirerend boekje voor een kleine prijs, waarvan we hieronder het recept voor granola met citroen & maanzaad geven.

Koop bij bol.com

Museli & Granola – Catherine Kluger – uitgever Becht – ISBN9789023016083 – €10,99

Achtergrond cover by annca from Pixabay

RECEPT  CITROEN & MAANZAAD

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Voor 7-10 ontbijtjes

250 g havervlokken of een mengsel van 5 soorten vlokken
50 g gestampte hazelnoten
50 g gehakte amandelen
70 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
30 g sesamzaad
30 g lijnzaad
15 g maanzaad
70 g kokosrasp
3 eetlepels honing of 3½ eetlepel ahornsiroop
7 eetlepels olijf- of koolzaad olie
het sap en de geraspte schil van 2 citroenen
1 snufje fleur de sel

Verwarm de oven voor tot 140 °C. meng de vlokken, hazelnoten, amandelen, pitten, zaden en het kokos. Verwarm de honing of ahornsiroop met de olie, het citroensap, de citroenrasp en fleur de sel op heel laag vuur. Voeg dit natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng alles zorgvuldig.
Spreid het geheel uit over een bakplaat en zet het 40 minuten in de oven. Schep het elke 10 minuten om.