Soep is veelzijdig. Van licht voorgerecht tot avondvullende maaltijd. Chique of juist eenvoudig. Ongebonden en caloriearm tot rijk comfortfood. Koud of warm. Vlees, vis, vega of vegan. Janine de Roode weet dat als geen ander. Als eigenaresse van Soep-er, de eerste soepbar van Utrecht, zet zij iedere dag weer verrassende soepen op de kaart. En in haar eerste kookboek Soep-er deelt ze die recepten nu met ons. Want soep kan altijd!

Soep-er

link naar Bol.com

Janine houdt tijdens het maken en proeven van soep vier basissmaken in gedachten: zoet, zuur, zout en pittig. Die moeten met elkaar in balans zijn. Een simpele basisuitrusting, een goed gevulde kruidenkast en een stevige staafmixer of foodprocessor volstaat. En soms een uitstapje naar de toko.

Zelf bouillon maken is natuurlijk het lekkerst, maar ook tijdrovend. Van Janine mag je best fonds of gelei kopen als je haar vier basisrecepten voor bouillon te veel gedoe vindt. De vijf basisrecepten voor curry’s zijn onmisbaar in de Aziatische soepen in het boek. En gelukkig kun je die goed invriezen zodat je niet elke keer als je soep maakt uren bezig bent.

Na deze basis volgen zeven hoofdstukken een een deel met lekkers voor erbij (borrelbroodjes, Griekse fetarolletjes en saucijzen-filorolletjes). Er zijn twee hoofdstukken met vega soepen, daarna kip, vlees, vis gevolgd door koude soepen en tot slot twee zoete varianten. Bij alle recepten krijg je originele toppings: een handje noten, zure room, groene kruiden of verse pesto.
Alle soepen zijn verrassend, ook de meeste klassiekers krijgen een twist. Broccolisoep met munt en erwtjes bijvoorbeeld. Of pompoensoep met miso en rozemarijn. E wat dacht je van komkommersoep met zalm en sinaasappelmarmelade? Voor een snelle doordeweekse maaltijd maak ik in het weekend de soep. Dan hoef ik alleen nog op te warmen en de topping op de dag zelf toe te voegen.

Soms is het recept niet helemaal fool proof. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of de jasmijnrijst gekookt of ongekookt is (massaman curry soep, groene currysoep); 200 gram voor 4 lepels is best veel. En de bereiding als laatste stap doet vermoeden dat het kant-en-klare rijst moet zijn.

Een soep die ik zeker zelf ga uitproberen zodra het weer herfstig wordt is de aardse pastinaaksoep met rode biet, appelstroop, gemengde paddenstoelen en pistachecrumble. Er staan ruim vijftig soeprecepten in Soep-er dus je kunt een jaar lang iedere week een andere soep eten.

Soep-er – Janine de Roode – uitgever Terra – ISBN9789089899576 – €25,99