Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek, won in 2016 de titel Kookboek van het Jaar, georganiseerd door Fusina Verloop.

En, terecht: een prachtig boek. Modern, stoer, oogstrelende foto’s en watertandende recepten. Een ontzettend hip mannenboek, dat wel, vol foto’s van hipsters met baarden en tatoeages, maar ook voor mij, als vrouw, is dit boek een aanwinst.

Alles in dit boek schreeuwt erom om ook nu al, nu de temperaturen nog geen zomerse waarden hebben, aan de gang te gaan onder een afdakje in de tuin, want de foto’s, styling en vormgeving zijn echt prachtig: ruig, Amerikaans, gietijzeren pannen, rokende oliedrums, grote messen, vuur, rook en veel, heel veel vlees.

In dit boek wordt meteen aan het begin het verschil uitgelegd tussen direct barbecuen (grillen): vlees, vis of groente direct boven de kolen op een rooster op hoge temperatuur kort bereiden, of indirect barbecuen: grote stukken vlees liggen naast de hittebron en de warmte en rook stroomt indirect van de kolen naar het vlees. Dit laatste is dus alleen mogelijk op een BBQ met een deksel of in een stoker, zoals een Green Egg.

Het eerste hoofdstuk is gewijd aan het BBQ jargon (Bark, Injectie, Caveman Style, BBQ Guru, Pitmaster), want barbecuen volgens Smokey Goodness is meer dan een kooktechniek, het is een way of life met een eigen subcultuur, festivals en dus een eigen jargon.

Dan komen de basics (must have gear), de technieken, de brandstoffen en de rubs (kruidenmixen) en welke wijnen, bieren en whiskey’s erbij gedronken kunnen worden, en daarna volgen de recepten. Daarnaast ook korte verhalen over bijvoorbeeld Amerikaanse BBQ regio’s of BBQ wedstrijden.

De recepten bestaan vanzelfsprekend uit heel veel vlees, (grote lappen vlees tot en met een heel varken aan het spit), een beetje vis en een beetje kip, en wat stoer zoets (gegrilde ananas met bourbon) voor het dessert.

Smokey’s chicken sandwich is een recept dat ik meteen wil proberen, een simpel gerecht dat ik op mijn huis- tuin-en-keuken BBQ met deksel kan bereiden. En dan graag de Chili con BBQ, die in de Dutch oven (gietijzeren pan met deksel) wordt klaargemaakt. Gevolgd door de Beer can chicken – jazeker: een kip gespiest op een blikje bier op je gesloten BBQ, en dan – hoe simpel kan het zijn – de Warmgerookte citroen-peperzalm.

Ik kan bijna niet wachten op mooi weer, zodat ik vrienden kan uitnodigen en we lekker ’s middags al kunnen beginnen met een vuurtje stoken en dan het vlees langzaam kunnen laten garen, onder het genot van een speciaal gebrouwen biertje. Inspiratie genoeg in Smokey Goodness. En dan maak ik er wel wat salades bij.

Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek, Jord Althuizen, Kosmos, ISBN 9789021562292, 24,99 euro.