KipbijbelDe bekende cuisinier en tv-kok Alain Caron heeft al aardig wat kookboeken gemaakt. Samen met zijn chef Rogier Trip maakte hij al eerder het kookboek La Table de Caron. Hun tweede die ze samen gemaakt hebben is de Kipbijbel. Alweer een nieuwe kookbijbel en er zijn er inmiddels heel wat. Je kunt je voorstellen dat vrijwel iedereen wel een kookbijbel in huis heeft of er tenminste in heeft staan bladeren in de boekhandel. De opbouw van de kookbijbels is altijd hetzelfde en behoeft geen toelichting meer. Kip is en blijft een van de meest geliefde vleessoorten. Het is licht verteerbaar, smakelijk en makkelijk klaar te maken. We eten gemiddeld al gauw bijna 12 kilo kip per persoon per jaar.

Rogier Trip legt in het voorwoord uit hoe belangrijk het is om alleen kip te eten van hele goede kwaliteit. Dat is weliswaar duurder maar dan eten we maar wat minder kip. Als je het dan toch op tafel zet dan moet het ook, zoals hij zegt, gaan om kwaliteit en niet om kwantiteit. We krijgen dan ook uitgebreid uitgelegd welke kip je het beste kunt kopen. We leren welke delen van de kip waar zitten en bij de How To’s zien we stap voor stap foto’s over het ontleden van een kip. We leren uitbenen en opbinden. Het is een echte masterclass kip.

Eenmaal aangekomen bij de basisrecepten gaan we kip pekelen. Als je daar een gewoonte van maakt dan zet je altijd een sappig en mals stukje vlees op tafel. We maken een aantal bouillons en een donkere kippenjus die als basis voor sauzen kan dienen. De recepten zijn ingedeeld naar het deel van de kip waarmee we gaan werken. We zien hoofdstukken met de titels Kipfilet, Kippendij, Kippenvleugel, Kippenbout, Kippenpoten, Kipgehakt, Hele kip en ook nog Kip suprême (het mooiste stukje van de kip), een hoofdstuk En meer en zelfs nog een hoofdstuk Ei.

We zien een heleboel erg fijne recepten van over de hele wereld maar de meeste recepten komen toch wel uit de Franse keuken. Recepten voor een doordeweekse dag zoals kipschnitzels met gebakken witlof of kip Parmigiana. Heerlijke kippendijen met mosterd en gember of gevulde kippendijen met pindasaus. Er zijn ook recepten waarmee je tijdens een etentje of met feestdagen de tafel kunnen sieren. En er zijn wat recepten van andere bekende chef-koks. Heel soms zijn dat gerechten die je niet zo snel zult maken zoals de kip in (runder)blaas van Paul Bocuse. Toch horen ze wel in de Kipbijbel thuis want daardoor wordt deze zo compleet mogelijk.

Bovendien nodigen Alain Caron en Rogier Trip de lezer uit om vooral de Kipbijbel te gebruiken als inspiratie. Je kunt een recept letterlijk maken zoals in het boek staat maar wees ook vooral eigenwijs en geef er je eigen draai aan als je daar zin in hebt. Welk deel van de kip je ook in huis hebt, je zult in de Kipbijbel altijd een recept vinden dat je zal inspireren. Ook nu weer eindigt het boek met een index op recept en een register op ingrediënt.

De Kipbijbel is echt een heel fijn en goed bruikbaar deel in de serie kookbijbels geworden.

Kipbijbel | Alain Caron & Rogier Trip
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048863723