Bowl FoodBowl Food, eten uit een kom, is hip! Volgens de inleiding van het boek komt dit door de tijd waarin we leven. We willen steeds meer tegelijk doen en er is steeds minder tijd voor een tafel vol met borden en bestek en de afwas die daarmee gepaard gaat. We willen een kom, een lepel en relaxen of multitasken.

Of dat zo is lijkt me van persoon tot persoon te verschillen. Zelf zit ik namelijk heel graag aan een goed gedekte tafel en mijn vaatwasser heeft het afwasprobleem prima onder controle.

In dit boek staat niet alleen het eten uit een kom centraal, maar het gaat voornamelijk over gezond eten uit een kom. Alle recepten bevatten veel groente of fruit, geen toegevoegde suikers en bevatten gezonde vetten. Bovendien lees ik dat is aangetoond dat je porties automatisch kleiner zijn als je uit een kom eet en niet van een bord. Een bronvermelding naar dit onderzoek zie ik niet, dus ik kan niet checken of deze bewering ook echt klopt.

Het eerste hoofdstuk heet ‘Stimulerend’ en gaat over voeding waarmee je vermoeidheid kan verdrijven, voeding die je goed voor het sporten kunt eten en voeding om jezelf goed op te laden voor een zware dag. Hier vind je bijvoorbeeld een broccoli-amandelsoep (amandelen bevatten energie stimulerend magnesium, dat ook essentieel is voor de spierfunctie), Japanse sobanoedels met tonijn en citruskip met rijstsalade (citrusfruit bevat veel vitamine C en dat vergroot de hoeveelheid zuurstof in de hersenen en geeft energie).

Hierna volgt een hoofdstuk met de titel ‘Gezonde Vetten’, waar je recepten vindt met bijvoorbeeld zalm, makreel, avocado’s en noten. In het hoofdstuk ‘Voedzaam’ staan recepten bomvol goede voedingstoffen om je lichaam weer even goed op te laden. Denk aan bijvoorbeeld een paprika spinazie stoofschotel met kidneybonen of een kikkererwten aubergine tajine.

In het hoofdstuk ‘Goed voor de maag’ vind je gerechten die zorgen voor een gezond maag-darmstelsel. Denk bijvoorbeeld aan een krab grapefruit salade, een roerbakschotel met asperges en peultjes en snelle tomaten-linzen met knoflook. Hierna volgt het hoofdstuk ‘Raw Food’. Aan deze recepten komt weinig gekook te pas. Je vind hier een gazpacho, sushi salade met gerookte zalm en een watermeloen venkel fetasalade. Het laatste hoofdstuk bevat nog wat ‘Comfort Bowls’. Hier vind je bijvoorbeeld een langzaam bereide varkens curry en Grieks lamsvlees met tzatziki toast.

Bowl Food bevat originele recepten en is geschikt voor mensen die het zichzelf graag makkelijk maken en die graag gezond eten. Het boek verscheen eerder in Groot Brittannië en is vertaald in het Nederlands door Paulina de Nijs.

Bekijk op bol.com

Bowl Food – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315314 – €17,50