Intro
De zussen Marta en Joanna Klejman groeiden op in Polen waar iedere dag wel iets van gefermenteerde groenten op tafel kwam. Na hun emigratie naar België duurde het een tijd voor ze de traditie en gezonde eigenschappen van fermentatie herontdekten. Die herontdekking kwam mede door allerlei gezondheidsklachten. Naast workshops en de verkoop van ambachtelijk gefermenteerde rauwe groenten via hun webshop schreven ze een boek; Fermentista.

fermenteren

link naar bol.

Moderne voeding
In het eerste deel staat de impact van moderne voeding centraal. Volgens de zussen tast ultrabewerkte voeding onze gezondheid aan. Daar valt wel een en ander op af te dingen, maar dat gefermenteerde producten naast een goede bewaarmethode ook een positieve bijdrage aan je gezondheid kunnen leveren wordt steeds duidelijker. Zo is er de laatste jaren meer een meer aandacht voor de medebewoners in onze darm; ons microbioom. In hoofdstuk 3 wordt dat helder en behoorlijk diepgravend uitgelegd.

Zelf fermenteren
Vanaf hoofdstuk 4 gaan we zelf fermenteren. Een paar simpele zaken als glazen weckpotten, zout, een rasp en water is alles wat je nodig hebt om te starten. Er zijn grofweg twee methoden: droogzouten of een zoutoplossing. Beide methodes worden uitgelegd met stap voor stap foto’s. Een slimme tip is om meer zoutoplossing te maken dan je nodig hebt. Het bederft niet en zo kun je snel iets inleggen.
Dan, op de helft van het boek, komen de fermentatie recepten. Alles wordt rauw en koud gefermenteerd omdat de goede bacteriën een temperatuur boven de 40 graden niet overleven. En uiteindelijk ook rauw gegeten. Bij de recepten staan ook weetjes en tips. De prachtige heldere en cleane foto’s nodigen uit om direct aan de slag te gaan. In totaal tref je een kleine tiental fermentatie recepten aan zoals kimchi, rode kool en paprika’s.

Recepten met je eigen gefermenteerde groente
Het meest uitgebreide deel is bestemd voor recepten waarin gefermenteerde ingrediënten worden gebruikt. Daarin worden ook gefermenteerde ingrediënten gebruikt waar geen recept van in het boek staat (maar die wel in de prijzige webshop kunnen worden aangeschaft). Dat is jammer.
Ook staan er recepten in waar geen gefermenteerde ingrediënten aan te pas komen, zoals de kippenbouillon, de brownie van rode biet en zoete aardappel en de sinaasappelcake. Bij dat laatste recept zou ik het advies, als je cupcakes bakt, deze dezelfde baktijd als de grote cake hebben (45 minuten op 180 graden) niet opvolgen.

Fermentista is een informatief boek dat laat zien dat zelf fermenteren niet moeilijk is. Het deel met fermentatie recepten had wat mij betreft wat uitgebreider gemogen.

Fermentista – Marta en Joanna Klejman – uitgever Lannoo – ISBN 9789020926262 – € 29,99