Wie The Great British Bake Off 2014 heeft gezien zal de naam Chetna Makan wellicht herkennen. Zo niet, kijk dan eens op haar mooie website en ongetwijfeld zullen haar recepten of haar foto een belletje doen rinkelen.
Chetna Makan is opgegroeid in Jabalpur in Midden-India en heeft van huis uit geleerd alles zelf te koken en vooral om gebruik te maken van de kruiden en specerijen die India kent. Tijdens haar studie aan de Universiteit voor Modetechnologie in Mumbai kwam zij in aanraking met een hele andere Indiase keuken dan ze gewend was. Het land is zo groot dat het begrijpelijk is dat iedere streek zijn eigen gerechten kent. Na haar afstuderen reisde ze veel over de wereld en leerde ook Europese keukens kennen.

Nu woont ze alweer jaren met haar man en kinderen in Kent in Engeland en heeft daar ontdekt dat het bakken en koken een ideale uitlaatklep is voor haar creativiteit. Ze deed mee aan The Great British Bake Off 2014 en haalde daar de tweede ronde. Nu is er het prachtige boek Kardemom en andere exotische specerijen. Bakken met smaken uit het Oosten.
Het boek begint met een inleiding die je beslist moet lezen. Daarna volgen de recepten die zijn ingedeeld in de hoofdstukken Taart en cake, Pie en vruchtentaart, Zoete lekkernijen, Hartige tussendoortjes, Brood en Bijgerechten. De specerijen waar het in dit boek om draait zijn Saffraan, Kardemom, Venkel, Steranijs, Kruidnagel, Kaneel, Koriander, Ajowanzaad, Komijn, Fenegriek en Tamarinde. Vrijwel alle specerijen zijn zo onderhand wel bekend. Behalve misschien Ajowanzaad maar dat is vrij goed (online) verkrijgbaar.

Er staan ook recepten in het boek waarin je geen van deze specerijen tegenkomt en die duidelijk wat meer geïnspireerd zijn op de Europese keuken. Wat opvalt als je dit boek doorleest is dat je bij vrijwel alle recepten denkt: “Dat kan ik ook en dat kan ik ook en dat gaat mij vast en zeker ook lukken.” Heerlijke en soms bijna spectaculaire baksels die zelfs voor beginnende bakliefhebbers goed te maken zijn.
We maken even een klein rondje door het boek. Mango-kokostaart met kardemom, Amandel-koffietaart, Komijnbrood met gegrilde aubergine, Limoen-gembertaart met passievrucht, Saffraanbrioches met mango-kardemomroom, Karamel-lycheetaart. Op de cover staat een Witte chocoladetaart met pistache en kardemom. We zien zowel hartige als zoete gerechten en vergeet vooral de bijgerechten niet. Er staan een behoorlijk aantal chutneys in het boek zoals Tomaten-knoflookchutney. Of maak je liever een pickle zoals Bietenpickle. De Indiase koolsla ziet er ook geweldig uit.

Er wordt over alle specerijen veel informatie gegeven en bij vrijwel alle recepten zijn paginagrote foto’s te zien die je nog meer inspireren om aan de slag te gaan. Ik heb geen idee hoeveel recepten er precies in dit boek staan maar er lijkt geen eind aan te komen. Geen enkele bakliefhebber/ster zal dit boek kunnen weerstaan. In onderstaand fotofilmpje een korte nadere kennismaking met dit prachtige boek.

Kardemom en andere exotische specerijen – Chetna Makan – Veltman Uitgevers B.V. – ISBN 9789048314034 – € 25,00


Bekijk op bol.com