Wie kent hem niet? Marcus Polman. Culinair journalist en schrijver van mooie kookboeken zoals De perfecte kok, Het perfecte varken en Handboek voor de perfecte steak. Marcus is ook jurylid van MasterChef Holland en hoofdredacteur van FavorFlav.com. En hij is nog veel meer dan dat. Daarover lees je op zijn website.

Marcus Polman’s nieuwste boek heet Handboek voor de perfecte kip. Er is weinig lekkerder dan een kip (of haan) van goede kwaliteit die op de juiste wijze bereid is. En zoals Marcus in zijn voorwoord zegt: “Weg met de plofkip. Hulde voor de eerlijke, echte kip met smaak.”
Het boek is onderverdeeld in zeven hoofdstukken die ieder weer hun eigen onderverdeling hebben. We beginnen uiteraard met De basis en daarna volgen Het beest (van plofkip naar raskip), Het vlees, Kop tot kont, Ken je technieken, Bereidingen en smaakmakers en 25 Klassieke recepten.

Twee dingen vallen als eerste op aan dit boek. Ten eerste dat er enorm veel te vertellen en dus te leren valt over de kip. Ten tweede dat er in een boek van niet eens zo heel grote omvang zo ontzettend veel informatie staat. En alles is op een heel overzichtelijke en duidelijke manier vastgelegd. In het hoofdstuk Ken je technieken zien we allemaal stap voor stap foto’s zodat er niets mis kan gaan. Overigens staat het hele boek vol met mooie (smul)foto’s.

De recepten wil je vast en zeker allemaal een keer maken. Van Supersappige gebraden boterkip uit de oven, Vlinderkip met originele piri-pirisaus, Home made kipnuggets, Kipkorma met fluweelzachte kokos-amandelsaus tot Bastilla met kip en nog veel meer. Een aantal bijgerechten die bij een klassiek kiprecept niet mogen ontbreken sluiten het hoofdstuk 25 Klassieke recepten af. Maar ook het hoofdstuk Kop tot kont bevat een aantal heerlijkheden. Wie maakte ooit Knapperig kippenvel uit de oven? En als je wat kip over hebt maak je Sanders Sandwichsalade.

Het Handboek voor de perfecte kip is een must voor alle liefhebbers van dit gevogelte. Bovendien zul je, na lezing van dit boek, zeer waarschijnlijk nooit meer plofkip eten. Een heel verstandige beslissing. Goed voor de kip en goed voor jezelf want een kip die een gelukkig leven heeft gehad smaakt echt veel beter.

Handboek voor de perfecte kip – Marcus Polman – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059566187 – €16,95

Bekijk op bol.com