Het is helemaal niet zo simpel om een recept te kiezen uit Dips van Ramon Brugman waarvan je hier de recensie kunt lezen. De hoofdstukken bevatten ongeveer 2 dippers en 5 dips en/of spreads uit 21 landen. Ook recepten uit landen die niet zo voor de hand liggen. Ethiopië, Egypte of Zuid-Afrika bijvoorbeeld.
Uiteindelijk kiezen we voor een recept uit het hoofdstuk Indonesië.

We maken Indonesische rillettes van makreel. Ramon heeft dit recept bedacht omdat Ikan pepesan een van zijn favoriete Indonesische recepten is en vanwege de pittige en kruidige makreel. Het is een vette vis dus uitermate geschikt om rillettes mee te maken.

Ingrediënten
4 makreelfilets
1 ui
1 teen knoflook
1 stengel sereh
3 blaadjes djeroek poeroet
2 plakken laos (anders 3 plakken gember)
8 g trassi
25 g gula djawa
1 el sambal badjak (recept op pagina 16)
1 el witte natuurazijn
1 el ketjap
1 el olie, om in te bakken

Verwijder de graatjes van de makreelfilets. Snijd de ui en knoflook fijn en bak even aan in een scheutje olie. Kneus de stengel sereh en voeg deze met de overige smaakmakers bij de ui en knoflook. Bak even goed aan. Blus af met de azijn en de ketjap.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur. Doe hier 1 eetlepel olie in en leg de makreelfilets met de huid naar beneden in de pan. Zet het vuur niet te hoog. Bak de vis 2 tot 3 minuten en schep hierna met een lepel de marinade eroverheen. Laat de vis nog ongeveer 3 minuten zachtjes garen. De makreel is gaar als het visvlees in laagjes van elkaar loslaat. Haal de makreelfilets uit de pan en verwijder de velletjes. Pluk de vis en roer de marinade erdoorheen. Serveer in een schaaltje.

Tip van mij: probeer eens een groente als dipper of halveer kleine snoeppaprika’s en vul die met deze spread.

Je begrijpt natuurlijk wel dat je met een boek vol overheerlijke dips, spreads en dippers de hele zomer zoet bent. En wat dacht je van feestdagen, verjaardagen of gewoon een gezellig etentje? In het hoofdstuk Indonesië maken we ook zelf kroepoek, pangsitcrackers, gadogadodip, rendangdip, sambal badjak en een chutney van hete boontjes. Allemaal heerlijkheden die ook uitstekend passen bij een Indonesische maaltijd. Wil je alvast wat recepten zien? Dat kan in het inkijkexemplaar.

Dips – Ramon Brugman – Carrera Culinair – ISBN 9789048845323 – €16,99

Indonesische rillettes uit Dips van Ramon Brugman