I love chocoladeEr zijn best veel kookboeken over chocolade en dan vooral over het gebruik van chocolade in de patisserie. In de meeste kookboeken vind je alleen niet zoveel achtergrond informatie over het product chocolade an sich. Dit boek van Dom Ramsey staat er vol mee!

Het boek is stevig van omvang maar heeft een handzaam formaat. Je kunt het in een niet al te grote tas makkelijk meenemen om in de trein eens lekker in de wereld van de chocolade te duiken. Het heeft ook een chique uitstraling. De pagina’s zijn aan de randen goudkleurig afgewerkt en als het boek dicht is lijkt het dus net of er een goudkleurig lint omheen zit. Ik houd van dat soort details.

Wist je dat chocolade al ruim vierduizend jaar geconsumeerd wordt? Pas vanaf halverwege de negentiende eeuw in de vorm van repen, maar daarvoor werd het al een eeuwigheid als drank gedronken. In het inleidende hoofdstuk lees je over de oorsprong van chocolade en in de hoofdstukken die volgen wordt uitgelegd hoe een cacaoboon een chocoladereep wordt. We zien prachtige foto’s en tekeningen die heel duidelijk maken hoe het proces verloopt. Er zijn heel veel soorten cacaobonen en iedere boon heeft zijn eigen specifieke kenmerken, smaak en structuur.

Hierna volgt een uiteenzetting over puur, melk en witte chocolade. Wat zijn de verhoudingen precies en welke invloed hebben deze verhoudingen op de uiteindelijke smaak. Verder vind je er informatie over alle andere ingrediënten die gebruikt kunnen worden om een lekkere chocoladereep te maken. Verderop staat een chocolade proefwiel (zoals je dat bij wijncursussen wel ziet) en die heb je ook wel nodig want chocolade heeft zo’n vierhonderd afzonderlijke smaakaccenten. In de pagina’s die volgen staan schema’s waarin je kunt zien welke smaak chocolade goed past bij welke andere smaken, zodat je goed doordacht aan ‘foodparing‘ kunt doen. Welke chocolade past bijvoorbeeld goed bij koffie en welke kun je het beste eten bij een glas rode wijn.

En dan zijn er natuurlijk ook nog recepten. We zien hoe we genache moeten maken, hoe we bonbons kunnen maken, maar we zien ook hoe we kunnen koken en bakken met chocolade. Zo vind je een recept voor chocoladesoufflés, een cheesecake van pure chocolade, chocolademacarons en bosbessentaartjes met witte chocolade. En ook de afdeling hartig is vertegenwoordigd. Zo kun je een eendenragout met chocolade maken die er fantastisch uitziet op de foto.

I love chocolade is een erg leuk boek voor iedereen die meer over het product chocolade wil weten en het ook nog leuk vindt om met chocolade te koken of bakken. Het is daarnaast een uitstekende bron van informatie voor spreekbeurten of presentaties over chocolade.

Bekijk op bol.com

I love chocolade – Dom Ramsey – Veltman Uitgevers – ISBN: 9789048314430 – €25,00