Frisse rijstnoedel-mangosalade met pindadressing

Een recept uit het boek No Halfway Cooks. Lees hier de recensie.

VOOR 4-6 PORTIES | BEREIDINGSTIJD: 30 MINUTEN – 1 UUR

Deze mild pittige, vegan mango-noedelsalade met een pindadressing is ontstaan uit liefde voor verse mango. Mijn Indisch Molukse oma en opa, de ouders van mijn moeder die in Australië woonden, hadden een mangoboom in de tuin. Mijn vader klom hierin om mango’s te plukken, die wij vervolgens met een laken opvingen. Deze gezonde, frisse en knapperige salade is een mix van een Indonesische gadogado en Thaise glasnoedelsalade.

DE DRESSING stap 1 

Ingrediënten en Hoeveelheden

100% pindakaas met stukjes noot – 150 gram of 10 el
Don’s knoflook-gemberolie (zie pag. 35) – 1 el
sriracha – 4 el
ketjap – 3 el
hoisinsaus – 3 el
ongezoete sojamelk – 250 ml
limoensap – 2 el
zout 1 tl, naar smaak

Bereiding

Gebruik een keukenmachine of een mengkom met garde. Voeg alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar en mix of klop het tot een romige dressing. Proef tussendoor of de verhouding, zoet, zuur en pittig naar wens is en pas naar eigen smaak aan.

DE SALADE stap 2

Ingrediënten en Hoeveelheden

rode kool – 400 g
wortel – 400 g
komkommer – 1
mango – 1
koriander – 2-3 takjes
munt – 2-3 takjes
taugé – 200 g

Bereiding 

Snijd de rodekool in dunne plakjes en trek ze uit elkaar. Rasp de wortel. Snijd de komkommer en de mango in kleine stukjes.

Pluk de blaadjes van de koriander en munt en snijd ze grof. Meng alle groenten, kruiden en de taugé goed door elkaar heen in een kom.

NOEDELS, TOPPINGS & OPMAAK stap 3

Ingrediënten en Hoeveelheden

gedroogde rijstnoedels* – 400-600 g
spaanse rode peper – 1
lente-uitjes – 2
red meat-radijs ½ (of 3 gewone radijsjes)
mango – 1
geroosterde ongezouten pinda’s – 1-2 el
geroosterde sesamzaadjes naar smaak

*wij gebruiken voor dit gerecht Bamboo Tree Rice Vermicelli van het merk Tufoco

Noedels & toppings

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Spaanse rode peper en lente-uitjes in dunne ringetjes. Snijd de radijs in dunne plakjes en de mango in plakjes. Voeg de noedels toe aan de kom met salade. Voeg 7 of 8 eetlepels dressing toe en meng alle ingrediënten. Schep de salade in een serveerkom en zet met de toppings op tafel.

Opmaak

Verdeel de salade over kommen en top per kom af met een handjevol geroosterde ongezouten pinda’s, geroosterde sesamzaadjes, een paar ringetjes Spaanse rode peper, lente-ui en plakjes radijs. En vergeet niet om er een paar plakjes mango mooi bovenop te leggen.

Tip: Wil je de salade wat meer bite geven, voeg dan gefrituurde tofu of tempeh (zie pag. 183) of kip toe.

No Halfway Cooks | Jody Franz en Stan Beaujean
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461433343