Soenil Bahadoer kennen we als de ‘spicy chef’ die met zijn restaurant De Lindehof in Nuenen twee Michelinsterren bij elkaar kookte. En dat met gerechten die zwaar leunen op de Surinaamse keuken. Hij is inmiddels ook te zien op Cheflix.com waar hij zijn enthousiasme voor het koken met specerijen overbrengt op de kijker. Samen met de veelzijdige (culinair) journaliste Hassnae Bouazza maakte hij eerder het boek Spicy Chef over de gerechten uit De Lindehof. Maar het restaurant moest, net als de rest van de horeca in Nederland, dicht vanwege de lockdown. In het voorwoord vertelt Soenil wat dat betekende voor De Lindehof en zijn personeel en uiteraard wat het met hem deed. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en begon een Foodtruck.

De Lindehof Foodtruck werd een enorm succes. In het boek Streetfood zien we foto’s met lange rijen mensen die soms wel twee uur moesten wachten tot ze aan de beurt waren. De Foodtruck ging heel Nederland door en bracht de Lindehof naar de mensen toe. En dat was met name voor mensen die het restaurant zelf te prijzig vinden een uitkomst. De gerechten van de menukaart werden ‘omgebouwd’ tot ze geschikt waren voor de Foodtruck. Ze werden door een grote ploeg mensen (en door de moeder van Soenil) in het restaurant klaargemaakt  en buiten uitgeserveerd. Streetfood geeft een goede indruk van die periode en uiteraard krijgen we de recepten voorgeschoteld.

Aan de recepten is te zien dat Soenil een topkok is in hart en nieren. Het zijn geen liflafjes die je snel even klaarmaakt. Stuk voor stuk zien we verfijnde gerechten waar soms wel wat meer tijd en aandacht voor nodig is om ze te maken. Maar ze zijn goed te doen. Ook voor de hobbykok. We zien ook bekende gerechten zoals Tandoori-kippenvleugels met Surinaamse pom en Roti met kip en aardappelmasala. En behalve de Surinaamse keuken zien we ook veel gerechten uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken. De recepten worden afgewisseld met smakelijke en mooie foto’s en korte verhalen over de mensen die een belangrijke rol spelen en de over gerechten.

De tekst is van Hassnae Bouazza zoals we al meldden. Zij heeft veel gesproken met Soenil en weet op onnavolgbare wijze zijn stem in de tekst te laten doorklinken. Als je filmpjes met Soenil gezien hebt, op YouTube of op Cheflix, dan hoor je hem praten. Het is geen tekst van Hassnae over Soenil maar het is Soenil zelf die aan het vertellen is. Dat maakt het nog leuker om allemaal te lezen. En uiteraard heeft Hassnae er ook voor gezorgd dat de recepten op de juiste wijze zijn opgeschreven.

Streetfood is een kookboek met Surinaamse gerechten zoals je die zelden tegenkomt. Allemaal even origineel en smakelijk.  Een boek om jezelf en je vrienden mee te verwennen.

Website De Lindehof

Website Hassnae Bouazza

Streetfood | Soenil Bahadoer & Hassnae Bouazza
Nijgh & Van Ditmar | €25,–
ISBN 9789038811215
Fotografie Tony Pérez