De nieuwste in de lange serie kookbijbels is de Saladebijbel van Welmoed Bezoen. “Heb ik al” zullen veel mensen zeggen. Nee, die heb je nog niet tenzij je hem net gekocht hebt. Het is namelijk een tweede Saladebijbel maar deze keer gemaakt door Welmoed Bezoen. De eerste was van Mari Maris.
Had deze kookbijbel dan geen andere titel moeten hebben? Ik heb er lang over nagedacht maar een boek vol met salades kun je niet anders dan Saladebijbel noemen. Er is simpelweg geen andere titel die beter past. Maar met de titel houdt de overeenkomst tussen de twee saladebijbels dan ook wel op. Welmoed groeide op in Portugal en Friesland en werd chef-patissier bij een sterrenrestaurant. Ze ontwikkelde zich tot receptontwikkelaar, columnist en kookboekenauteur.
De recepten in deze Saladebijbel bevatten soms wel vis maar geen vlees. En uiteraard wel veel groente. Welmoed liet zich inspireren door salades uit de hele wereld en vooral door haar eigen smaak. En smaak heeft ze! Ze heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken in te delen naar eetmomenten. Want een salade kan de hele dag door en er zijn veel eetmomenten waar ze bij passen. Naast de Internationale klassiekers, soms aangepast naar haar eigen idee, zijn er kleine salades voor erbij en ook salades voor de grote trek. Er zijn meeneemsalades en hartige en zoete fruitsalades. Uiteraard zien we dressings en crunchy toppings. En heb je zin in een heel bijzondere topping of dressing dan kies je het hoofdstuk Extra je best doen.
Er zijn inmiddels heel veel mooie en goede kookbijbels over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar bij het doorbladeren van de Saladebijbel van Welmoed Bezoen werd ik erg blij. Komt dat omdat we dezelfde smaak hebben of zijn haar salades heel bijzonder en origineel? Ik denk het laatste. Want ik maakte foto’s van de index en plaatste die op Twitter. Een behoorlijk aantal mensen reageerden erg enthousiast en schaften het boek direct aan.
Onderaan deze recensie staan de vier indexpagina’s zodat je zelf kunt zien wat een geweldige recepten er in deze Saladebijbel staan en dan begrijp je vast dat enthousiasme.
Een aantal van de salades, en niet alleen die in het hoofdstuk Salades voor de grote trek, kunnen makkelijk dienstdoen als complete maaltijd. Van sommige salades is de bereidingstijd niet meer dan 5 of 10 minuten. Ze staan in een handomdraai op tafel. Zoals de pittige tomatensalade uit Madagascar. Met maar vijf ingrediënten maak je iets heerlijks. Soms moet je wat meer snijwerk verrichten maar echt veel werk wordt het nooit. En natuurlijk moet je af en toe iets koken of bakken om tot het fijne eindresultaat te komen.
Bij veel van de recepten staan hele mooie foto’s die je precies laten zien hoe het eindresultaat zal zijn.
Alle tot nu toe verschenen kookbijbels zijn de moeite waard. Maar als ik heel eerlijk ben dan is de Saladebijbel van Welmoed Bezoen echt een favoriet. Als de zon een beetje meewerkt dan gaan we, samen met deze Saladebijbel, een hele mooie en lekkere zomer tegemoet. Kijk vooral even naar de indexpagina’s en oordeel zelf. Een must-have!
Download hier het pdf-bestand met de indexpagina’s.
Saladebijbel | Welmoed Bezoen
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048865437