De echte vis, schaal- en schelpdierliefhebber kent natuurlijk restaurant De Oesterput in Blankenberge; het restaurant waar je niet kunt reserveren maar gewoon moet aanschuiven en in de drukke zomermaanden soms een tijdje moet wachten voor je aan de beurt bent. Je eet er kreeft, mosselen, zeevruchtenschotel en oesters met champagne. Bij Piet Devriendt en zijn zonen kan het allemaal. De jongere generatie timmert tegenwoordig ook aan de weg met popup restaurants op grote festivals want ook daar gaan de mosselen van Piet grif van de hand.

En nu is er het boek Mosselen van Piet Devriendt. Het lijkt uiterst simpel van opzet maar dat is schijn. De inhoud is kort. Na de inleiding en een stukje geschiedenis over restaurant De Oesterput krijgen we de tien geboden voor het bereiden van mosselen. Daarna volgen de recepten in het hoofdstuk ‘recepten’. Meer onderverdeling is er niet. Aan het einde van het boek staan ter afsluiting een index en een register en dat was het.

Maar zoals gezegd, dat simpele is slechts schijn want in het grote hoofdstuk ‘recepten’ krijgen we zo’n 60 recepten voorgeschoteld die af en toe traditioneel maar veelal verfrissend en origineel zijn. Mosselen eet je niet alleen kort gekookt zo uit de pan met wat groente en kruiden en een sausje. Heel lekker natuurlijk en ook die methode vinden we terug maar Piet Devriendt laat in dit boek zien dat er zoveel meer mogelijk is. Borrelhapjes als een Blini met mosselen en tapenade of een lunch met een Broodje mosselsalade. Mosselen in gele-currysaus of een Risotto van boschampignons en mosselen.

Niet alle ingrediënten komen ons bekend voor maar een ingrediënt als Mechelse holpijp is simpel te vervangen door bladselderij. Segrijnslakken zul je ook niet aantreffen bij de visboer en in de recepten treffen we regelmatig witte peper van het merk Muntok aan. Dat is een witte peper afkomstig van het eiland Bangka in Indonesië waar de stad Muntok ligt. Uiteraard is gewone witte peper ook prima maar Piet Devriendt doet geen concessies en heeft de recepten niet aangepast aan de gewone huis- tuin- en keukenkok. Niettemin zijn alle recepten goed te maken. Soms wat bewerkelijk als het om een heel bijzonder recept gaat maar meestal prima te doen.

Het hele boek schittert van de prachtige foto’s. Zowel van de gerechten als uit het restaurant en de omgeving. De liefhebbers van mosselen mogen dit boek absoluut niet missen.

Uitgeverij Carrera – €24,99 – ISBN 9789048835478

Koop bij bol.com